Letní filmová škola

Letní filmová škola
0:00
/
0:00

Snímky Akima Kurosawy, Luca Bessona, Andrzeje Wajdy a Františka Vláčila - to vše v příštích deseti dnech nabídne Letní filmová škola v Uherském Hradišti. Tento pátek začal její 32. ročník. Tradice této nekomerční vzdělávací akce sahá však až do 60. let minulého století. Letos tu diváci uvidí přes dvě stovky celovečerních a zhruba 150 krátkometrážních filmů.

Letní filmová škola
Dlouholetý ředitel Letní filmové školy Jiří Králík uvedl, jaké budou její letošní programové priority:

"Já bych zdůraznil především unikátní přehlídku nejvýznamnějších afrických filmů v celé historii africké kinematografie. Těch celovečerních filmů bude takřka padesát a jedná se o přehlídku, která zatím nikdy nebyla představena v Čechách ani ve světě. Současně máme připravenou i přehlídku kanadských filmů. Těch je pouze pětatřicet, ale taky se jedná o největší přehlídku kanadské kinematografie u nás."

Letní filmová škola ale letos ve větším počtu uvede i snímky japonské, polské, ruské nebo italské. Její návštěvníci si tu připomenou například filmy Lucchina Viscontiho, Elema Klimova nebo slavnou Písečnou ženu Hiroši Tešigahary. Chybět nebudou ani české filmy režisérů Otakara Vávry, Františka Vláčila nebo Jana Škvankmajera. Cílem přehlídky totiž není jako na jiných festivalech přinášet filmové novinky, ale seznámit diváky s tím nejlepším z filmového umění:

"Letní filmová škola je především o filmovém vzdělávání, takže na rozdíl od filmových festivalů každý film je představen lektorským úvodem kritika nebo teoretika. Další vyučující jsou pochopitelně tvůrci,"

Filmová škola láká mladé diváky
Z Afriky tak do Uherského Hradiště přijede šest nejvýznamnějších afrických režisérů a další filmoví tvůrci přijedou z Kanady. Svou účast přislíbil také světoznámý ázerbajdžánský scénárista Rustam Ibragimbegov nebo polský filmař Feliks Falk. Letos na přehlídku zavítá i bývalý český prezident Václav Havel. Filmová škola však podle Jiřího Králíka nabízí i řadu doprovodných akcí. Ty letošní souvisejí hlavně s africkým filmem:

"Prakticky každý den se bude prezentovat určitá část afické kultury, nejenom filmové, ale také třeba kultury vaření, oblékání, bubnování nebo tancování. Budou tady přednášky o africké filozofii a máme připraveny dvě pěkné výstavy afrických výtvarných děl."

Co však v Uherském Hradišti bude chybět, a tím se tato přehlídka také liší od jiných filmových festivalů, jsou honosné VIP akce, slavné filmové hvězdy či golfové turnaje. O to víc ale láká mladé diváky a skutečné zájemce o filmové umění. Těch loni do Hradiště přijelo kolem 4300 a letos ředitel festivalu očekává ještě vyšší účast. Problémy ovšem zůstávají s financováním festivalu. Loňský ročník skončil se schodkem a ani letos na něj nemají pořadatelé víc než jedenáct milionů korun. Pro srovnání: Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, který trvá stejně dlouho a uvádí praktický stejný počet filmových titulů, má rozpočet desetinásobný.

Foto: Štěpánka Budková