Letos by mohlo dostat šanci mít rychleji trvalý pobyt v ČR 700 cizinců

Sedm stovek odborníků z Bulharska, Chorvatska a Kazachstánu by mohlo letos dostat šanci získat již za dva a půl roku v ČR povolení k trvalému pobytu. Tolik cizinců by se totiž mohlo letos podle návrhu ministerstva práce zapojit do projektu na získávání kvalifikovaných pracovníků ze zahraničí. Od října se budou nejspíš o život v Česku moci ucházet i lidé z dalších dvou zemí. Ve středu by o tom měl rozhodnout kabinet.

Projekt začal loni. Přestože vláda počítala s tím, že se do něj zapojí 300 lidí, přihlásilo se jen 126 uchazečů. Z nich bylo vybráno 114 žen a mužů, kteří splnili potřebná kritéria. Cizinci, kteří chtějí o trvalý pobyt ve zkrácené lhůtě usilovat, musejí mít v Česku vízum nad 90 dní a práci. Další podmínkou je nejméně středoškolské vzdělání. Roli hraje i věk, pracovní zkušenosti, jazykové znalosti a rodinné zázemí. Podle některých odborníků se nedaří získat zamýšlený počet zahraničních pracovníků proto, že projekt není k cizincům příliš vstřícný a podmínky jsou přísné. Kritizují také to, že do programu zatím vstoupili hlavně cizinci, kteří v Česku žijí již delší dobu. Akce přitom měla přilákat hlavně další specialisty ze zahraničí. Podle ministerstva je nutné hledat způsob, jak zahraničním zájemcům usnadnit hledání práce v Česku a nepoškodit české pracovníky a nezaměstnané.

Vyspělé země se snaží bránit hromadné migraci cizinců z chudších zemí, odborníky a vědce v nich ale lákají. Také v osudu Česka budou podle expertů hrát migranti velkou roli. Loni do ČR přišlo 26.000 cizinců, jen díky nim přibylo v zemi asi 8000 obyvatel. V Česko totiž postupně stárne a vymírá.