Letošní ceny krajanského festivalu zamířily do Budapešti a chorvatského Daruvaru

Foto: Milena Štráfeldová

Nedělním krojovaným průvodem po Hradčanském náměstí skončil v Praze 5. Mezinárodní krajanský folklorní festival. Zúčastnily se ho stovky krajanů z Chorvatska, Ukrajiny, Srbska a Maďarska. Příští ročník festivalu bude spojen s jedním z nejvýznamnějších českých svátků, Dnem české státnosti 28. září, a proběhne i v Národním divadle.

Foto: Milena Štráfeldová
České a moravské písničky a lidové tance skutečně zněly v Praze po celé čtyři dny, kdy festival probíhal. Krajané si je v zemích, kam jejich předkové odcházeli už na přelomu 18. a 19. století, udrželi po řadu generací. Některé z nich jsou v samotném Česku už téměř neznámé a krajané z Chorvatska, Srbska nebo Ukrajiny se s nimi taky rádi pochlubili. Podle zmocněnce pro krajany ministerstva zahraničních věcí Stanislava Kázeckého byl ale festival také příležitostí k tomu, aby si vyměnili zkušenosti s tím, jak lidové tradice dál uchovat:

"Hrozně důležité je na vašem setkání nejenom to, že předvedete tradice, které uchováváte, Čechům i mezi sebou, ale i samotné setkávání mezi vámi, protože si myslím, že vzájemná výměna zkušeností a v podstatě i povzbuzení je důležité pro to, aby folklor byl živý a aby dál byl uchováván tam, kde se mu folklorní soubory věnují."

Hlavní festivalové vystoupení, při němž se představilo všech třináct krajanských souborů z jihovýchodní a východní Evropy, proběhlo v pátek ve Valdštejnské zahradě. Zde na úvod krajany oslovil i předseda senátní krajanské komise Tomáš Grulich:

Tomáš Grulich | Foto: Radio Prague International
"Nestojím zde s pýchou jenom proto, že jsem rád, že vás tu mohu přivítat, ale také s určitou pokorou před tím, že řada rodin, které odešly z tehdejšího Rakouska-Uherska do ciziny, si udržela i po dvě stě let nejen vztah ke své vlasti, ale i ke svému jazyku, ke svým zvykům. A dnes se s námi o něj podělí."

Mnohahodinové vystoupení probíhalo v nejparnější den letošního léta, kdy teploty na slunci vysoko překročily 30 stupňů. Následující den, kdy měly ty nejlepší soubory vystoupit v rámci Pražského jarmarku na Ovocném trhu, bylo zase deštivo a chladno. Ani to ale krajany podle ředitelky festivalu Věry Doušové neodradilo. Festival se i přes tuto nepřízeň vydařil:

"Byl jako všechny předchozí plný radosti, veselí a vlastenectví."

Ani počasí ho nezkazilo?

"Vůbec ne! Bylo samozřejmě příliš velké vedro a druhý den příliš velká zima, ale všichni, kdo přišli, tančili a zpívali. Prostě jejich vnitřní žár všechno překonal."

Teď už se dá přiznat, že přípravu festivalu provázely nemalé finanční problémy. Promítlo se to nějak do jeho průběhu?

Věra Doušová
"Do průběhu ne, spíš do našich starostí. Byly to ale starosti pro nás a starali jsme se, aby to účastníci nepoznali. A doufám, že to nepoznali."

Už tu zaznělo, že příští ročník festivalu bude na oslavu svatováclavského svátku 28. září. To je novinka. Jak tedy bude další ročník vypadat?

"Budou to propojené akce - Den státnosti, oslava sv. Václava, konference zahraničních Čechů a krajanský festival. Bude to probíhat v Národním divadle, takže se těším, že krajané uvidí zase nový krásný prostor, kterého si jistě budou vážit. Všechno, co je české, je pro ně velmi cenné, tak myslím, že i Národní divadlo bude k jejich srdci mluvit."

Krojovaný průvod
V neděli při závěrečném krojovaném průvodu na Hradčanech už opět svítilo slunce, takže vynikly slavnostní kroje, které si pro tuto příležitost krajané do Prahy přivezli. Na závěr průvodu, který jako v minulých letech zaujal stovky zahraničních turistů, zaznělo už tradiční Ach synku, synku.

V neděli byly také vyhlášeny festivalové ceny. Vítězem v kategorii pěveckých sborů se stal soubor Ozvena z Budapešti, v kategorii tanečních souborů vyhrála Holubička z chorvatského Daruvaru. Oba soubory blíže představíme v úterní krajanské rubrice.

Foto: Autorka