Letošní Febiofest byl přelomový, v budoucnu se změní

Letošní 11. ročník Febiofestu byl díky kvalitě programů a vysoké návštěvnosti přelomový, soudí ředitel festivalu Fero Fenič. Do budoucna uvažují organizátoři mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa, která se v posledních letech konala v Praze především v multikině ve Slovanském domě, o přemístění do větších prostor. Zhruba o deset se procent se v příštím roce možná navýší rozpočet Febiofestu. Změní se také zřejmě termín konání festivalu. "Uvažujeme o tom, že se Febiofest stane jarním festivalem," uvedl Fenič během tiskové konference, která definitivně uzavřela pražskou část přehlídky. Tradiční termín totiž podle ředitele komplikuje každoročně programovou uzávěrku. "Koncem prosince a počátkem ledna pracuje nejen v křesťanském světě jen málokdo, takže lidé či instituce, které oslovíme, často dlouho neodpovídají," vysvětlil Fenič. To vede k pozdějšímu zahájení předprodeje vstupenek, který organizátoři nechtějí začínat před tím, než je definitivně znám kompletní program.

Během osmi dní se při pražské části Febiofestu uskutečnilo přes 480 projekcí. Zhlédlo je asi 70.000 lidí, což je podle Feniče pravděpodobně o něco víc než loni. Festival se nyní vydává do dalších českých a moravských měst. V neděli bude zahájena jeho šestidenní brněnská část, o den později začíná série projekcí v Ostravě, poté i v Liberci, Pardubicích a Krnově. Následovat bude také Bratislava a dalších sedm měst na Slovensku.

Nositeli ceny Kristián, která se každoročně uděluje v závěru Febiofestu, se v Praze stali režisér Vladimír Morávek za celovečerní hraný film Nuda v Brně, Slovák Peter Kerekes za dokumentární snímek 66 sezón a Čech Aurel Klimt za animovaný film Franta Nebojsa. Čestnou cenu za přínos českému filmovému publiku si z Prahy odvezl tchajwanský režisér Caj Ming-Liang. Již v úvodu festivalu převzal prestižní cenu Kristián za přínos světové kinematografii hollywoodský herec německého původu Armin Mueller-Stahl. V Praze uvedl snímek Agnieszky Hollandové Hořká sklizeň, za nějž byl v polovině 80. let na MFF v Montrealu oceněn za herecký výkon.