Letouny MiG-21 a L- 39 mohou opět létat

Mig-21 (zdroj ČTK)

České vojenské letouny MiG-21 a L- 39 Albatros budou moci od pátku opět vzlétnout. Podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka se nepotvrdilo podezření, že případné vady jejich výškoměrů by mohly způsobit havárii. S podrobnostmi je připraven Vilém Faltýnek.

Mig-21  (zdroj ČTK)
Stroje nesměly od konce listopadu létat kvůli podezření, že jejich výškoměry špatně fungují. Případ totiž vyšetřuje policie kvůli podezření z korupce a několik vojáků už bylo obviněno. Na základě šetření, které provedl resort obrany, však velitel letectva František padělek požádal ministra, aby lety obnovil. Závady podle něj neohrožují bezpečnost letů.

"Nemají bezprostřední vliv na bezpečnost leteckého provozu, a hlavně nezpochybňují technické podmínky, které byly stanoveny pro zavedení těchto výškoměrů. To byly hlavní důvody proč jsem navrhnul panu ministrovi zahájit opet letecký provoz v plném rozsahu na všech letounech, které používají tyto výškoměry. Ve většině případů jde jenom o určité seřízení tohoto přístroje do stanovených norem."

Každý z letounů má navíc možnost určovat výšku ještě i za pomoci jiných zařízení. Také ministr Tvrdík vyloučil, že by nehody letadel těchto typů v posledních letech souvisely právě s výškoměry.

"V obou dvou případech... nechci říct kategoricky, protože nikdy nic není na 1000 procent, ale myslím si, že v obou dvou případech můžu vyloučit, že by příčinou nehody byl barometrický výškoměr. Jestli mají orgány činné v trestním řízení jiné informace, zatím jsme je od nich neobdrželi."

Resort obrany si objednal dvě nezávislé expertízy výškoměrů, závěry by měly být známy počátkem příštího týdne. Současně s tím se dokončuje vyšetřování loňské nehody dvou migů u Chotěboře.

"Šetření je v zásdadě dokončeno, mj. i velmi podrobné šetření, jaké role mohly hrát oba výškoměry letadel MiG-21, a teď se provádí už jenom víceméně administrativní zpracování."

Výsledky by měly být zveřejněny v lednu. Technické expertízy havárie letounu L-39 u Pelhřimova pokračují. Stále trvající vyšetřování případu výškoměrů, které vedou orgány ministerstva vnitra, ministr komentovat nechtěl. Vyšetřovatel aféry nákupu palubních výškoměrů ve středu obvinil dva nynější a jednoho bývalého příslušníka generálního štábu české armády ze dvou trestných činů. Armádě jejich počínáním vznikla škoda nejméně 1,9 miliónu korun.