Lidé by mohli mít nárok na dva testy na covid měsíčně

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová bude navrhovat, aby z veřejného zdravotního pojištění byly o letních prázdninách hrazeny z veřejného zdravotního pojištění dva PCR nebo antigenní testy na covid-19 měsíčně. Řekla to České televizi. Reálně tak bude testování méně dostupné, protože dosud se lidé mohou nechat bezplatně testovat antigenním testem každé tři dny.

Cena PCR testu by se také podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera měla snížit na 640 korun. V současné době je negativní test jednou z variant, jak může občan prokázat bezinfekčnost proti covidu-19. Dalšími možnostmi jsou potvrzení o uplynutí 14 dní od dokončeného očkování nebo 90 dní od nákazy. Podle vyjádření ministra z minulého týdne se zvažuje, že se tato doba zdvojnásobí. Pro některé služby či akce stačí potvrzení o tom, že člověk test podstoupil ve škole či v zaměstnání. Prokázat se některou z těchto možností se lidé musí například u kadeřníka, v posilovně nebo na zahrádce restaurace.

Očkování nebo negativní test, většinou metodou PCR, je v současné době potřebný také pro cestování nebo do Česka po dovolené. S okolními zeměmi už ČR nastavuje mírnější vzájemná pravidla, o společném postupu vyjednává také Evropská unie.