Lidé si v Terezíně na Národním hřbitově připomněli oběti nacistů

Na Národním hřbitově v Terezíně si v neděli lidé u příležitosti Dne holokaustu a hrdinství připomněli památku obětí nacistické perzekuce.  Společným motivem projevů  byla válka na Ukrajině. Terezín je nejen místem, které připomíná hrůzy nacistického teroru, ale zároveň by měl být i varováním, aby se podobné věci neopakovaly, řekl předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil. Uvedl, že lživé informace a lživá obvinění nejvyšších ruských představitelů vůči Ukrajině a vůči svobodnému a demokratickému světu se čím dál víc podobají nacistické propagandě před 80 lety. Válka na Ukrajině podle něj ukazuje, jak je důležité nebýt lhostejný k vlastní minulosti. Zároveň Vystrčil varoval před množstvím dezinformací, které v současné době zaplňují veřejný prostor.

Před židovskou modlitebnou z doby terezínského ghetta zazněla stovka jmen obětí, které nacisté za druhé světové války zavraždili . Ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek zdůraznil nutnost bránit svobodu všemi prostředky. Terezínských obětí bylo tolik, že poslední jména zazní v roce 2340. Jména obětí holokaustu se četla i na dalších místech v České republice.

Tradiční pietní shromáždění se koná vždy třetí neděli v květnu. Odkazuje na takzvanou Buchenwaldskou přísahu - prohlášení, ve kterém osvobození vězni z koncentračního tábora Buchenwald přísahali, že budou připomínat válečné události, dokud nezmizí všechny kořeny nacismu. Kvůli pokračující ruské invazi na Ukrajině letos ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek nepozval představitele Ruska a Běloruska.