Fotky neznámých tváří z terezínského ghetta: historici odhalují první jména

Tváře z alba, které bylo nalezeno v pozůstalosti Milana Weinera

Už několik měsíců historici pátrají po totožnosti lidí na fotografiích, které byly pořízeny v Ghettu Terezín pravděpodobně v rozmezí srpna 1942 až září 1944. V té době tam pobýval Milan Weiner, v jehož pozůstalosti se snímky našly. Podle posledních informací se zdá, že se podařilo tváře dvou z nich identifikovat.

Milan Weiner | Foto: Český rozhlas

Milan Weiner, v jehož pozůstalosti bylo nalezeno 40 snímků z terezínského ghetta, přežil Terezín,  Osvětim i Buchenwald a později byl známým novinářem a rozhlasovým publicistou. Zemřel v roce 1969. O snímcích, které se nedávno našly, se přitom nevědělo. Podle odborníků byl Milan Weiner  jedním z těch, kteří o svých válečných cestách s nikým nemluvili. Fotografie zachycují nejen portréty vězňů, ale také budovy a každodenní život v ghettu.

„Desítky let po válce se podařilo změnit handicap v bádání po obrazech Terezína. Až dosud se pro ilustraci života v ghettu využívaly obrázky slavných výtvarníků nebo motivy z propagandistických snímků. Nyní se podařilo objevit zcela unikátní soubor fotografií v takzvaném Albu GT. Mají pozoruhodnou výtvarnou hodnotu a jsou velmi autentické. Přibližují prostředí i tváře,“ píše se v květnové výzvě na stránkách Památníku ticha, který spolu s odborníky z Židovského muzea v Praze a Památníku Terezín po totožnosti tváří z malého alba pátrá.

Ilustrační foto: Jordan Holiday,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Stejně tak badatelé pátrají po lidech, kteří se s Weinerem setkali. Jednou z nich byla Bohuslava Havránková. Bylo jí 15 let, když přijela v březnu 1943 do Terezína, kde se s Weinerem setkala. Nyní, o 78 let později, se na stejném místě setkala s jeho dcerou Janou Šmídovou.

„Když jsem se vrátila, tak jsem se dozvěděla, že se Milan vrátil. Věděla jsem, že bydlí v Písecké ulici. Tak jsem ho tam šla navštívit, on byl teda v hrozně špatném stavu,“ zavzpomínala paní Havránková v Českém rozhlase.

Kreslíř Joe Speer

Sama Jana Šmídová na jedné z fotografií poznala svého otce. Nedávno se podařilo uspět i historikům, kteří hledají informace o identitě dalších osob. Podle Jany Šplíchalové z Židovského muzea v Praze se pravděpodobně podařilo identifikovat jednoho člověka.

Jeden ze snímků z alba GT | Foto: Lucie Korcová,  Český rozhlas

„Společně se domníváme, že to je vězeň, který přijel transportem z Westerborku a byl to Joe Speer. Nemůžeme to samozřejmě potvrdit stoprocentně, ale máme ten dojem, protože to byl člověk, který kreslil právě v ghettu. Kreslil takové trošku karikatury, trošku takové žánrové záběry pořizoval. A právě ten člověk na téhle fotografii sedí a kreslí něco v uličce nebo na dvorku,“ vysvětlila Českému rozhlasu.

Památník Ticha ve spolupráci s Židovským muzeem v Praze a Památníkem Terezín dál pokračuje v pátrání po dalších informacích týkajících se snímků. Historici doufají, že se jim podaří vypátrat alespoň příbuzné z fotografií.

Tváře vyříznuté z fotografických kompozic nabízí k identifikaci. „Sdílejte s námi své vzpomínky, nahlédněte do svých rodinných alb. Třeba k těmto obličejům objevíte jména, příběhy, souvislosti…,“ vybízí Památník ticha.