Lidé z Horního Jiřetína vytvořili živý řetěz proti těžbě uhlí

Téměř 200 lidí z Horního Jiřetína a Černic na Mostecku se ve středu zapojilo do živého řetězu, jenž má obce symbolicky chránit před postupem těžby uhlí. Místní lidé spolu s ekologickými aktivisty zároveň vysadili pět lip jako trvalou ochranu domů před zbouráním. "Nepochybujeme o tom, že boj za zachování našich domovů bude úspěšný," řekl ČTK zastupitel Horního Jiřetína Vladimír Buřt.

Středeční shromáždění odpůrců pokračování těžby bylo součástí akce Týden na hraně, kterou v Horním Jiřetíně a okolí organizuje ekologická organizace Hnutí Duha. Kromě pomoci při úklidu obce a opravách nedalekého zámku Jezeří se ekologičtí aktivisté zaměřují zejména na kampaň za zachování stávajících územních limitů těžby uhlí. Právě jejich prolomení by podle nich ohrozilo další existenci Horního Jiřetína i Černic. Obyvatelé obou obcí sousedících s lokalitami soukromé těžební firmy Mostecká uhelná vyjádřili v únorovém referendu jednoznačný nesouhlas s rozšířením těžby uhlí. V žádném případě se nechtějí stěhovat, drtivá většina ze 1430 oprávněných voličů proto hlasovala za záchranu svých domovů.

Osud limitů těžby závisí na podobě územního plánu Ústeckého kraje, který by krajští zastupitelé měli schválit na podzim. Při nedávné besedě s obyvateli obou obcí ústecký hejtman Jiří Šulc (ODS) vyjádřil přesvědčení, že většina z 55 zastupitelů zvedne ruku pro variantu územního plánu se zachováním limitů. "Musím však upozornit, že limity jsou asi tak pětadvacetiprocentní zárukou zastavení těžby. Důležité je odepsání uhelných zásob pod Krušnými horami. Přistoupí-li k tomu vláda, bude vyhráno už tak na 75 procent. Pokud však budou vaše domy stát na uhlí, stoprocentní záruku mít nebudete nikdy," řekl během besedy Šulc.