Lidovci: Zákon o nájemném je nepřijatelný, chceme nový návrh

Lidovci považují návrh zákona o nájemném, který ve sněmovně do druhého čtení společně prosadili sociální demokraté a komunisté, za nepřijatelný. Žádají jeho stažení z parlamentu a vypracování nového návrhu, s nímž se ztotožní všechny strany vládní koalice. "KDU-ČSL pokládá za nepřijatelné, aby zcela zásadní zákon byl schválen pouze částí vládní koalice ve spolupráci s komunistickou opozicí," uvádí se v usnesení celostátního výboru KDU-ČSL, který v pondělí jednal v Lipnici nad Sázavou. Předseda strany Miroslav Kalousek ČTK řekl, že jediným řešení je zpětné vzetí tohoto návrhu a politická dohoda celé vládní koalice o nové podobě zákona.

Sociální demokraté, kteří mají většinu ministrů, návrh prosadili navzdory odporu lidovců a unionistů nejdříve ve vládě a společně s komunisty pak i v prvním čtení ve sněmovně. Předseda sněmovního výboru pro regionální rozvoj Radko Martínek z ČSSD ČTK řekl, že o osudu tohoto zákona se bude v úterý jednat na schůzce u ministra financí Bohuslava Sobotky. Právě ministerstvo financí je autorem návrhu, který nakonec ve vládě navzdory nesouhlasu menších koaličních stran zvítězil. Martínkův výbor se touto normou už několik měsíců zabývá, příští týden by k ní měl zaujmout konečné stanovisko.

Levicoví a pravicoví poslanci se nemohou shodnout na tom, co považovat za místně obvyklé nájemné, ze kterého se má odvíjet pohyb činží. Další velký rozpor panuje v tom, jakým tempem mají regulované činže směřovat k takzvanému nákladovému nájemnému, které zaplatí náklady, aniž zahrne zisk pro majitele bytu či domu. Unionisté chtějí docílit tohoto nákladového nájemného do konce řádného mandátu koaliční vlády, tedy v roce 2006, ČSSD to však považuje za příliš rychlý postup. Politici KDU-ČSL soudí, že současný návrh zákona o nájemném by vedl k rozevírání nůžek mezi regulovanou a tržní cenou bytů, je asociální a nepřijatelný i z hlediska ústavní ochrany vlastnictví. Křesťanští demokraté podle svého šéfa usilují o zrušení současných dvojích cen bytů, a tím zpřístupnění bytů zejména pro mladé rodiny. Sociální dopady deregulace nesmí stát přenášet na bedra vlastníků. "KDU-ČSL je připravena konstruktivně jednat i o kompenzaci sociálních dopadů," dodal Kalousek.