Ligový fotbal, rozlučkový večer hokejisty Vladimíra Růžičky a český úspěch na MS v neolympijských disciplínách

I když ta pravá hokejová sezóna ještě nezačala, kolem tohoto sportu se o víkednu točila řada událostí. Samozřejmě hrálo se také na fotbalových stadionech. Další podrobnosti uslyšíte v rubrice, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Začneme fotbalovou gambrinus ligou, jejíž druhé kolo přineslo bodové zisky - až na jednu vyjímku - hostujícím týmům. Tou vyjímkou byli fotbalisté Slavie, kteří se v sobotu poprvé v ligovém utkání představili ve svém dočasném útočišti - na Strahovském stadionu. Jejich stánek v Edenu bude totiž tři roky v rekonstrukci. Stejně jako v prvním kole měla ale Slavie i proti druhému nováčkovi nejvyšší ligy - Plzni - nečekaně velké starosti. Tým zvítězil 2:1 až gólem v 5. minutě nastaveného času. Hodně rozrušený byl po utkání kouč hostí Luboš Urban. "Myslím, že by se hrálo tak dlouho, dokud by Slavia nevyhrála. Co předváděl sudí Holub, je nevídané," řekl. Naopak trenér Slavie František Cipro, byl spokojen a to jak s vítězstvím svého mužstva, tak i s dočasným strahovským útočištěm. A to i přesto, že účast slávistických fanoušků byla menší než je obvyklé v Edenu.

Také sekretář Slavie Zdeněk Kudela uvedl, že všichni - jak hráči, tak i slavistické zázemí - přivítali přesun na strahovský Stadion.

A jak vidí své dočasné útočiště samotní hráči, na to odpověděl brankář Slavie Radek Černý.

Stejným výsledkem jako Slavia-Plzeň, skončilo i páteční utkání na stadionu StavoArtikl Brno. Sparta porazila domácí 2:1. Mimochodem řada Sparťanských hráčů měla po tomto zápase zdravotní problémy, což tak trochu zamotalo hlavu trenérovi Ivanu Haškovi. Musel totiž vybrat sestavu, která v pondělí ráno odletěla do moldavského hlavního města Kišiněva, kde svede v úterý odpoledne s tamním klubem Zimbru první souboj o postup mezi elitu do Ligy mistrů. Ale vraťme se k české lize. Největším překvapením druhého kola byla výhra nováčka ze Starého Města 1:0 nad Drnovicemi, které se chystají na vstup do Poháru UEFA. Ligový zápas fotbalistů Chmelu Blšany s olomouckou Sigmou skončil stejně jako jejich středeční duel v Intertoto Cupu bez branek. České Budějovice prohráli s Bohemians 0:1, Jablonec podlehl Liberci 1:3, Příbram Teplicím 0:1 a Žižkov Ostravě 1:2. V čele tabulky je Sparta před Libercem a Ostravou - všechny týmy mají 6 bodů. Poslední čtyři týmy - Brno, Žižkov, Drnovice a Příbram - jsou bez bodu.


Ještě poslední zamávání vděčným fanouškům, ještě jedno nenápadné utření slzy, a pak už jen cesta z ledu do šatny. Legendární hokejista Vladimír Růžička, kapitán zlatého naganského týmu, se v sobotu večer v pražském Edenu definitivně rozloučil se svojí obdivuhodnou kariérou. Pět měsíců poté co dal vale extralize, si sezval do slávistického Edenu výkvět českého hokeje. Na exhibiční rozlučku si Růžička pozval Jágr Team, protkaný hvězdami NHL. Neméně slavnými hráči se ale hemžil i oslavencův výběr. Diváci mohli na ledě sledovat výkony třinácti olympijských vítězů a 22 mistrů světa. V exhibičním zápase Růžičkův výběr remizoval s Jágr Teamem 12:12. Po zápase vzdali diváci odcházející legendě hold vestoje skandovaným potleskem. Růžička přijal gratulace od všech zúčastněných hráčů. Dejme nyní některým z nich slovo. Uslyšíte, jak vidí Vladimíra Růžičku masér Václav Šašek, Dominik Hašek, Ivan Hlinka a čerstvý vítěz nejprestižnější české hokejové ankety - Zlatá hokejka - Jaromír Jágr.

A jak vidí vzpomíná na začátky své kariéry sám Vladimír Růžička?

Nyní už mezi hokejové legendy patří i Vladimír Růžička. Jeho dres s číslem 97, jenž v Edenu nosil, zůstane po vzoru legend ze zámořské NHL vystaven u stropu haly a nikdo jiný už jej nemá v budoucnu ve Slavii právo nosit. Možná jen jeho jedenáctiletý syn, který při otcově loučení s kariérou dvěma góly potvrdil, že zdědil střelecké geny.


A na závěr ještě jedna příjemná informace: Skifař Michal Vabroušek vybojoval na veslařském MS v neolympijských disciplínách v Záhřebu titul mistra světa na skifu lehké váhy. Ve finále nedal soupeřům šanci a vyhrál způsobem start-cíl.

Před touto sezonou se Vabroušek zaměřil na dvojskif lehké váhy a na nedávnou olympijskou kvalifikaci v Lucernu. Spolu s Malečkem však ve Švýcarsku skončili až čtvrtí, postup jim unikl o jediné místo.

Neúspěch potkal v Lucernu také další české posádky, na OH v Sydney tak bude reprezentovat republiku pouze skifař Václav Chalupa.