Ligový fotbal, sraz české fotbalové reprezentace před středečním zápasem se Slovinskem a nominace na olympijské hry v Sydney

Ligový fotbal, sraz české fotbalové reprezentace před středečním zápasem se Slovinskem a nominace na olympijské hry v Sydney - to jsou témata dnešní sportovní rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Nejdříve zamíříme na fotbalové stadiony, kde se o víkendu hrálo 3. kolo. Sobotním vítězstvím Sparty 1:0 nad Viktorií Žižkov a nedělní remízou 1:1 ve Vršovicích, kde se střetly Bohemians se Slavií, skončila očekávaná pražská derby ve 3. kole fotbalové ligy. Zatímco fotbalisté úřadujícího mistra Sparty předvedli proti Žižkovu bídný výkon, ale vyhráli, Slavia tolik štěstí neměla. Na hřišti Bohemians předváděla hlavně v první půli solidní hru, přesto nakonec po remíze body ztratila.

Dramatický zápas mezi Sigmou Olomouc a Marilou Příbram byl bohatý na množství gólů. Nakonec ho rozhodli ve svůj prospěch šťastnější domácí. Mužstvo z Hané zvítězilo 3:2.

V utkání dvou dosud neporažených týmů Synot Staré město - Chmel Blšany si vedl lépe nováček prvoligové soutěže - Synot. Podařilo se mu jednou překonat soustředěnou obranu soupeře a vyhrát tak 1:0.

V utkání rozdílných poločasů mezi Baníkem Ostrava a FK Jabloncem byli domácí lepší v tom prvním, kdy si mohli vytvořit rozhodující náskok. Jediný gól však na soupeře, jenž po přestávce převzal iniciativu, nestačil. Jablonec zaslouženě vyrovnal a v posledních minutách měl dokonce blíže k vítězství. Baník Ostrava - FK Jablonec 1:1

Drnovice ani ve třetím ligovém utkání nezískaly body. Na trávníku nováčka v Plzni sice měly častěji míč na kopačkách, po hodině hry i téměř drtivou převahu, ale pouze jedna úspěšná střela už v nastaveném čase na body nestačila. Zápas vyhrála Plzeň 2:1.

Parádní časy zažívají v úvodu podzimní ligové sezóny fotbalisté Liberce, kteří zvítězili nad Českými Budějovicemi 2:0. Po třech odehraných kolech je zdobí nečekané první místo v tabulce s plným bodovým ziskem, a navíc i vizitka nejproduktivnějšího týmu soutěže s průměrem tří vstřelených gólů na zápas.

Naopak fotbalisté z dalšího severočeského města - Teplic ani napodruhé nedokázali využít domácí prostředí a po minulém duelu s Olomoucí pouze remizovali i v souboji s dalším moravským mužstvem z Brna 1:1, které získalo první podzimní bod. A u Teplic ještě zůstaneme. Na lavičku trenéra usedl před touto sezónou Petr Rada, který dříve působil jako asitent ve Slavii Praha a předtím ve Fortuně Düsseldorf. Stručně si ještě připomeňme tabulku. Jak už jsem zmínila, vede ji Liberec o skóre před Spartou. Třetí je nováček první ligy Synot. Poslední příčka patří Příbrami a Drnovicím.


A u fotbalu ještě zůstaneme. Posuneme se ale na úroveň reprezentační. Český národní tým se totiž v nědeli poprvé sešel v nové sezóně. Důvodem byl středeční přípravný duel se Slovinskem v Ostravě. Jde vlastně o první a zároveň poslední zápas před startem kvalifikace o mistrovství světa roku 2002, kterou národní celek rozehraje na půdě Bulharska 2. září. Na nedělní sraz se ale dostavili pouze 4 hráči z 18-ti. Trenérů, lékařů a masérů bylo dvojnásobně než fotbalistů. Důvodem tohoto nízkého počtu byly nedělní zápasy v klubových týmech. Omluvenky přišly ale i ze zahraničí. Devět jmen ve výběru musel trenér Chovanec škrtnout. Jak řekl trenér, většina hráčů se omluvila ze zdravotních důvodů. Jsou mezi nimi například Pavel Nedvěd, Patrik Berger či Karel Poborský. Trochu jiné jsou případy Vladimíra Šmicra a Tomáše Řepky, kteří před zahájením sezony bojují ve svých klubech o místo v základní sestavě. Na otázku, zda zažil už někdy v minulosti podobnou situaci, kdy musel povolávat tolik náhradníků, trenér Jozef Chovanec odpověděl:


Úspěšné výsledky v jednotlivých sportovních odvětvích vynesly 126 reprezentantům České republiky nominaci na olympijské hry v Sydney. Tu v pondělí schválilo zasedání Českého olympijského výboru. Ve výpravě pro velký sportovní svátek, začínající v Austrálii ve druhém zářijovém týdnu, bude 92 mužů a 34 žen z České republiky. Z tohto například devět plavců. Trenér české plavecké reprezentace Josef Nalezený k tomu dodává: Ještě dodám, že Olympijský výbor vyčlenil na přípravu v průběhu čtyřletého olympijského cyklu sumu 200 miliónů korun a v Austrálii, dějišti nadcházejících her, využili sportovci patnácti českých svazů tréninku ve třiceti přípravných kempech, na něž ČOV přispěl částkou 11,7 miliónu korun.