Lipavský: ČR by se měla podílet na nasazení nových jednotek na východě NATO

Nasazení nových jednotek Severoatlantické aliance v zemích jejího východního křídla je v zájmu české bezpečnosti a Česko by se na něm mělo podílet. Po svém prvním jednání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem to dnes v Bruselu novinářům řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský. Aliance podle něj zůstává jednotná v odmítnutí ruských požadavků, které ohrožují i českou suverenitu. Česká vláda zvažuje, že po zaslání dělostřelecké munice poskytne Ukrajině ještě další pomoc, řekl také Lipavský.

Šéf české diplomacie jednal v centrále NATO zejména o napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. Západ se obává, že Rusko využije na 100.000 vojáků připravených u ukrajinských hranic k napadení sousedního státu a chce invazi odvrátit jednáním. NATO však zároveň ve snaze podpořit vlastní bezpečnost posiluje vojenskou přítomnost na svém východním křídle a podle dnešního vyjádření slovenského ministra zahraničí Ivana Korčoka zvažuje i nasazení jednotek na Slovensku.

Lipavský dorazil do Bruselu den poté, co česká vláda schválila, že Kyjevu poskytne 4000 dělostřeleckých granátů ráže 152 milimetrů. Česko se tak připojilo k řadě aliančních zemí včetně USA či Británie, které rovněž posílají na Ukrajinu vojenskou pomoc.