Lucemburská šestka očekává od summitu EU jasné slovo k rozšiřování

Šest zemí, které zahájily s EU přístupová jednání v roce 1998, vyzvalo Brusel, aby nekomplikoval proces rozšiřování. Zástupci Maďarska, Polska, Slovinska, České republiky, Estonska a Kypru jednali ve středu v Černínském paláci. Tato takzvaná Lucemburská šestka očekává od červnového summitu unie v Göteborgu konkrétnější vyjádření k rozšiřování a jeho tempu. Ministr zahraničí Jan Kavan vyjádřil naději, že unie bude s to po dalším summitu sdělit konkrétní data a jména nejlépe připravených kandidátů. Dále pokračuje Vilém Faltýnek.

"Na summitu v Belgii koncem letošního roku bychom se už mohli dozvědět představy unie o datech vstupu připravených kandidátských zemí i jména zemí, které budou v první vlně."

Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Pavla Teličky není ovšem vztah stávajících členů unie k adeptům na členství a jejich schůzkám nijak jednotný.

"Z některých stran cítíme značný zájem o tyto schůzky a z některých stran cítíme určitou nervozitu."

Lucemburská šestka apelovala na státy unie, aby co nejdříve zaujaly diferencované stanovisko například k citlivé vyjednávací kapitole volného pohybu osob. Lucemburská šestka podle Kavana vyzve také unii k tomu, aby nekomplikovala rozšiřování tím, že bude spojovat vzájemně nesouvisející kapitoly.

"V neposlední řadě jsme vyzvali členské země Evropské unie, aby vnímaly historický význam tohoto procesu a nekomplikovaly ho spojováním spolu nesouvisejících problémů."

Ředitel odboru evropské unie ministerstva zahraničí Petr Ježek se domnívá, že tyto schůzky Lucemburské šestky, které vždy předcházejí summitům evropské unie, pro jednání unie do určité míry význam mají.

"Snaží se společným hlasem do jisté míry ovlivnit výsledek toho summitu pokud jde o rozšíření. A já myslím, že zkušenost ze summitu v Nice, kterému předcházela také schůzka v tomto formátu a společné prohlášení, to potvrzuje. Takže budeme doufat, že se to promítne i do summitu v Götteborgu."

Ve společném prohlášení vyjádřili ministři šestky očekávání, že jejich občané se v roce 2004 již budou moci zúčastnit voleb do Evropského parlamentu jako členové unie.