Luděk Bukač vidí tři hlavní favority hokejového olympijského turnaje

Foto: ČTK

Pátečním zažehnutím ohně se dala do pohybu lavina soutěží dvacáté zimní olympiády. V té době však ještě většinu aktérů hokejového turnaje dělily od Turína tisíce km. NHL se totiž přerušila jen na dva týdny a tak všechny hokejové týmy vstupují do bojů o medaile až ve středu.

Foto: ČTK
Většina mužstev, jejichž kostru tvoří hráči z NHL tak nestihla před začátkem turnaje ani jeden trénink v kompletním složení. V takové chvíli se snižuje vliv kouče, což potvrzuje i nejúspěšnější trenér české hokejové historie Luděk Bukač.

"Jestliže jsou tam hráči desítky let, jako dnes Jágrovi je přes třicet a hraje tam od devatenácti, tak ti hráči mají obrovské zkušenosti. Trenér těžko může, protože by to nemělo ani praktický význam, ovlivňovat a podřizovat hráče svému náhledu. Nástroj, který má trenér v ruce, je že dává hráčům příležitost, posílá je na led. Je důležité, aby v olympijském turnaji někteří hráči dokázali slevit z vlastního ega a podřídit se, i když nedostanou od kouče tolik příležitostí, jaké by si představovali. Měli by však dát své síly a nasazení ve prospěch týmu."

Neschopnost činovníků mezinárodní hokejové federace čelit tlaku zámořské soutěže prakticky zapříčinila neregulérnost posledních dvou olympijských klání, kdy mužstva hrála rozdílný počet utkání a např. Slováci nemohli použít své nejlepší hráče.

Foto: ČTK
"NHL potřebuje daleko více olympiádu a MS než naopak. Problém je v tom, že i do sportu proniká politikaření a NHL tak stanoví pravidla, za jakých se toho turnaje zúčastní, místo aby to bylo jako ve fotbale, kde světová asociace stanoví pro všechny stejná pravidla. Evropa zatím ustupuje, takže mocenské postavení NHL a IIHF není ani padesát na padesát."

Luděk Bukač předpokládá, že český tým bude jedním z hlavních favoritů na zlaté medaile.

"Já si myslím, že medaili bychom měli přivézt. Tipovat finále je těžké, je to jenom hrubý odhad. Jsou tu podle mého názoru tři velmi silná mužstva a to sice Česko, Kanada a Švédsko. Naše mužstvo má podle mě určitou výhodu."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio