Magda Vášáryová, Jiří Dienstbier, Klaus Kinkel a další oceněni za rozvoj diplomacie

Foto: Klára Stejskalová

12 osobností obdrželo v Černínském paláci od ministra zahraničí Tomáše Petříčka medaili Za zásluhy o diplomacii.

Foto: Klára Stejskalová

Foto: Klára Stejskalová
Devět diplomatů, bývalých velvyslankyň a velvyslanců včetně prvního porevolučního ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera staršího, Rity Klímové, Magdy Vašáryové nebo Jiřího Gruši bylo oceněno za rozvoj polistopadové diplomacie a zahraniční politiky.

Za přínos k česko-německým vztahům dostal medaili Kinkel, jenž se podílel na vytvoření Česko-německé deklarace, která v 90. letech výrazně přispěla ke zlepšení vzájemných vztahů obou zemí. Vedle něj byli oceněni také Felix Kolmer a Tomáš Kosta, přeživší z nacistických koncentračních táborů, kteří se angažovali v procesu smíření mezi Čechy a Němci. Sedm oceněných, včetně Dienstbiera a Kinkela, bylo vyznamenáno in memoriam.

Magda Vášáryová a Tomáš Petříček,  foto: Klára Stejskalová
Ministr Petříček (ČSSD) ve svém projevu uvedl, že zásluhou porevoluční diplomacie je Česko nyní suverénní, prosperující zemí obklopenou přátelskými státy. "Naše jednoznačné politické, bezpečnostní, ekonomické, civilizační zakotvení ve svobodném, rozvinutém a prosperujícím západě je nejcennějším dědictvím porevolučních let. A tohoto úspěchu by nebylo dosaženo bez obětavé práce těch, které dnes vyznamenáváme,"řekl Petříček. Ocenil zakotvení České republiky v EU a Severoatlantické alianci. Zároveň vyzval ke kvalitnější debatě o evropských otázkách jak na mediální scéně, tak v široké společnosti. Za velké téma současné diplomacie označil bezpečnost vzhledem ke kybernetickým a hybridním hrozbám, kterým dnes čelíme.

Medaili Za zásluhy o diplomacii převzali také bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) a bývalý český velvyslanec při NATO Karel Kovanda, kteří byli vyznamenáni už v březnu, tehdy ale nemohli ocenění převzít. Oba dostali medaili společně s dalšími osobnostmi, které přispěly k českému vstupu do aliance.

Medaile Za zásluhy o diplomacii byla vytvořena na konci loňského roku. Ocenění je určeno pro osobnosti, které významně přispěly k rozvoji vztahů mezi Českem a jinými státy. Poprvé ministerstvo vyznamenalo medailí 14 osobností letos v březnu u příležitosti 20. výročí českého vstupu do Severoatlantické aliance.