Malá vodní elektrárna Pod Spálovem je uměleckým dílem

Malá vodní elektrárna Pod Spálovem nedaleko Semil se letos otevře veřejnosti. Jde o zajímavou stavbu, která je sice průmyslovým objektem, ale přesto uměleckým dílem.

Vodní elektrárna prošla před několika lety kompletní rekonstrukcí, přesto zůstala zachována v původním stavu.

"Elektrárna je v provozu od roku 1926. Po celou dobu až do roku 1997 byla bez větších komplikací neustále v provozu. Až v roce 1997 byly původní Francisovy turbíny nahrazeny modernějšími Kaplanovými,"

říká David Marek z elektrárny Pod Spálovem. Ta byla postavená na soutoku řek Jizery a Kamenice. Přežila i období 50. let minulého století, kdy byla většina malých zdrojů elektrické energie násilně odstavována. To, že zařízení více než 70 let pracovalo bez nutnosti větších oprav, dokládá dobrou práci projektantů, konstruktérů i pracovníků elektrárny. Návštěvníci uvidí například původní lustr vyrobený místními skláři, který sahá přes tři patra. Objekt zdobí i rozměrná nástěnná malba.

"Ta je od akademického malíře Ferdinanda Rubeše a znázorňuje stvoření vodní síly elektránou Spálov na levé straně a elektránou Les Království na druhé straně. Tyto elektrárny vznikaly současně a měly i stejný výkon."

Malým bonbonkem je elektromobil, který sloužil při stavbě elektrárny a také při její rekonstrukci. Je zajímavý tím, že je na kabel, uvedl David Marek.

"Když se elektrárna stavěla, tak ještě nebyla postavena silnice mezi Železným Brodem a Bodbozkovem. Ta se stavěla až roku 1938. Jediná možnost dopravy stavebního materiálu a následně i soustrojí byla po železnici. Tímto mobilem, který nejspíš dělníci svařili svépomocí, se dopravovaly jednotlivé komponenty stavby od dráhy k elektrárně."

Je ještě dnes elektromobil funkční?

"Dodnes je stále funkční, neboť je to jediná možnost, jak stávající generátory dostat z budovy ven."

Malá vodní elektrárna je jedním ze zastavení na známé Riegrově stezce ze Semil do Spálova u Železného Brodu, která loni oslavila sto let své existence. Při té příležitosti prošla 3,5 kilometru dlouhá trasa obnovou a vznikla na ní naučná stezka s 15 zastaveními. Elektrárna teď bude patřit k novým lákadlům. Návštěvníky přivítá už na 1. máje.