Martin Chodúr: Koledy zpívám i během adventu

Martin Chodúr a Hana Maciuchová, foto: Zdeňka Kuchyňová

Také zpíváte koledy pod vánočním stromečkem? A pátráte po nových, kterými byste obohatili svůj repertoár? Tuhle příležitost nabízí první vánoční album Martina Chodúra s názvem Hallelujah - Vánoční písně a koledy.

Martin Chodúr a Hana Maciuchová,  foto: Zdeňka Kuchyňová

Když Martin Chodúr křtil vánoční CD, nemohl si vybrat lepší počasí. Byl to snad první letošní den, kdy v Praze začalo sněžit, takže iluze Vánoc byla dokonalá. Jako kmotru si vybral populární herečku Hanu Maciuchovou.

"Musím se přiznat, že když jsem byla vyzvána, jestli bych chtěla pokřtít vánoční album, tak jsem řekla okamžitě ano, protože už jako malá jsem zpívala koledy Ježíškovi. Děkovala jsem mu za to, že nás neobešel, že přišel a obdaroval nás. Ta deska taky obdarovává. My, kteří tak známe všechny vánoční koledy, tak když budeme poslouchat tohle album, tak se nám zvětší repertoár."

Martin Chodúr,  foto: Zdeňka Kuchyňová
A už jste ho slyšela?

"Ano. A taky bych práskla, že Martin Chodúr nedávno zpíval s orchestrem Českého rozhlasu na zahájení Prix Bohemia Radio, kdy jeho podmanivý baryton hladil dámy různých věkových kategorií, které obdivně tleskaly."

Co byste desce popřála?

"Přála bych jí samozřejmě spoustu posluchačů, protože je to zajímavá práce nejen Martina Chodúra. Hrálo tam 60 hráčů Janáčkovy filharmonie s panem dirigentem Markem Prášilem. Je to impozantní záležitost svátečního charakteru. Mám pocit, že s tím albem v ruce budou mít lidé sváteční nejen Vánoce."

Mám rád zvuk velkého orchestru

Jak tráví Martin Chodúr Vánoce? A jak dlouho uvažoval o vánoční desce?

Křest CD Hallelujah Martina Chodúra,  foto: Zdeňka Kuchyňová
"Dlouho jsem uvažoval o desce s orchestrem a přemýšlel jsem, jak využít na maximum možnosti, které skýtá velký symfonický orchestr. Měl jsem dojem, že na klasickém popovém albu by byl velký symfonický orchestr poněkud stísněný. Ale vánoční album nabízí velké množství zvukových možností, a já mám rád velký zvuk orchestru. Pompézní popové skladby už se dneska nenosí, ale na vánočním albu jde všechno. Přišlo mi to jako zajímavá umělecká výzva, jak využít orchestr naplno."

Jaké písně jsou na albu?

"Skutečně různorodé, protože jsem se chtěl pokusit zachytit různé aspekty Vánoc, ať už duchovní nebo zcela světský, který je mi blízký, protože jsme nevyrůstali s velkým duchovnem. Všechny Vánoce, které si pamatuji z dětství, byly velmi světské, ale krásné. Vzpomínám na ně s láskou. Proto jsem chtěl oslavit jakýkoliv aspekt Vánoc. O Vánocích jsou k sobě lidé dobří, z jakéhokoliv důvodu."

Vánoce si užije i váš malý syn.

"Martin bude mít už tři roky. Jsou to jeho třetí Vánoce. Narodil se 1. 1. 2016, takže třetí, ale zřejmě první, ke kterým bude přistupovat s plným uvědoměním."

Už máte vybrané dárky?

Foto: Supraphon
"Už nějaké dárečky máme. Martínek je velký milovník autíček, autobusů, tramvají a vláčků, tak jsme mu udělali výběr z věcí, o kterých víme, že má rád."

Zpíváte koledy pod stromečkem?

"Zpívám koledy v celém období adventu, což je možná nesprávně. Zpíváme si spolu vlastně neustále, ať jsou to lidové písničky nebo koledy. Už zpívá sám. Je to krásný pocit zpívat se svým dítětem."

Dodržujete nějaké vánoční zvyky?

"V rodině jsme moc zvyků nedodržovali. Měli jsme samozřejmě stromeček, dávali šupinu z kapra pod talíř, ale nic velkého."

Jaké jsou první reakce posluchačů na desku?

"Musím říct, že jsem se setkal hlavně s pozitivními ohlasy, za což jsem velmi vděčný, a děkuju, že se tahle hudba dotkla srdcí lidí. Mým cílem je, aby tahle hudba zpříjemnila svátky lidem, aby přinesla trochu radosti, kterou já sám cítím ze svého syna, ze svojí rodiny, a ostatně i ze spolupráce s prestižní Janáčkovou filharmonií."

Martin Chodúr skládá písně i pro jiné zpěváky

Hudba provází Martina Chodúra od dětství. Už ve třech letech navštěvoval Dětskou múzickou školu. V jedenácti vyměnil flétnu za klarinet, pak studoval na konzervatoři, hrál na kytaru, zpíval, založil kapelu. V roce 2009 přišlo vítězství v soutěži Česko Slovensko hledá Superstar. Našel se nejen ve světě popu a rocku, ale i swingu, muzikálu, šansonu a filmových písní. Jeho hlasový rozsah je tři oktávy.

Na své první vánoční album nahrál Martin Chodúr slavné vánoční písně a koledy. Jmenuje se podle hitu Leonarda Cohena Hallelujah. K většině svých písní skládá hudbu i text. Tak je tomu i u jeho sólového alba Manifest, které nahrál v roce 2012. Jeho písně zpívají i další zpěváci. Oslovila ho například Hana Zagorová. A tak vznikla píseň On se vrátí pro její novinkové album. Také pro tenora Štefana Margitu otextoval americkou píseň One God, kterou nazpíval s operní sopranistkou Kateřinou Kněžíkovou. Texty Martina Chodúra jsou i na CD Hallelujah.