Martin Jahn: Úpadkový zákon by měl začít platit ve druhé poli roku 2006

Nový zákon o konkurzech by se měl začít zcela uplatňovat od poloviny roku 2006. Na konferenci České manažerské asociace a Svazu průmyslu a dopravy to v úterý řekl místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn. Současnou úpravu kritizují odborníci za to, že konkurzy trvají příliš dlouho a jejich výtěžnost je nízká. Kabinet nyní dokončuje nové znění úpadkového zákona, který by se měl během několika týdnu dostat do připomínkového řízení.

Schválení nové komplexní úpravy Jahn očekává na polovinu příštího roku. Zhruba další rok odhaduje na přípravu soudů. "Takže já si myslím, že někdy od poloviny roku 2006 by mohlo toto nové právo začít fungovat," uvedl. Podle něj je právo plně založeno na principech, které propaguje Světová banka. "Je tam zapracovaná reorganizace. To znamená, že to není likvidační forma úpadkového práva," doplnil.

Konkurz by nově neměl vést k zániku firmy a prodeji jejího majetku. Společnost by měla šanci podnikat dál a vydělávat hlavně na splacení svých dluhů. Jahn dříve uvedl, že není správné, když stát zničí firmu v konkurzu tím, že na ní vymáhá daňové pohledávky. Mnohem více může státní pokladna získat, pokud společnosti pomůže překonat špatné období, a na daních pak od ní dlouhodobě vybere více.