Přehled tisku

0:00
/
0:00

Hospodářské noviny si všímají, že Česko se stává výrazným dovozcem cigaret, zatímco jejich tuzemská výroba klesá. Za prvních pět měsíců letošního roku se dovezlo téměř dvakrát víc cigaret než surovin k jejich výrobě. Hlavním důvodem je zrušení 55-tiprocentního dovozního cla na cigarety po našem vstupu do Evropské unie. Import se tak výrazně zlevnil a firmám se už víc vyplácí cigarety dovážet, než je vyrábět. Proto také některé z nich uzavírají provozy.

Uctění památky obětí čtvrtečních teroristických útoků u stanice londýnské podzemní dráhy Edgware Road,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes si všímá toho, že v Londýně nešlo o žádný import teroristů, jako tomu bylo v případě 11. září 2001 nebo před rokem v Madridu. Ty čtyři vrahy z Londýna do Británie nikdo nevyslal, nepřišli zvenčí, ale byli narozeni i vychováni v Británii, zdůrazňuje komentátor. Podle něj teď Britové budou muset vystoupit proti radikálním klerikům, kteří si toleranci většinové společnosti vykládají jako její slabost, a vyzvat muslimskou komunitu, aby od slov odsuzujících extremisty a fundamentalistické duchovní ve svých řadách přešla k aktivnímu odporu. "Když to neučiní 'mlčící' muslimská většina, může se o to samozřejmě pokusit okolní společnost. Ale to by bylo, jak muslimové jistě vědí, přesně to, co extremisté chtějí. Konec všeho," uzavírá autor svoji úvahu.

Hospodářské noviny píší, že teror překročil práh dalšího pokoje. Zatímco útok "letadlovými projektily" na New York a Washington provedli útočníci tím, že uskutečnili pseudovojenskou hantýrkou "výsadek na území nepřítele", v Londýně zabíjeli místní "hoši". V tom je zvěst z Anglie ještě děsivější než ta newyorská. Autor si zároveň klade otázku, "je-li právo> na osobní víru jedním z nejposvátnějších v naší civilizaci, co si počít s těmi z nás, kdož věří v Bohem dané právo zabíjet?" Svůj komentář uzavírá konstatováním "věřme tomu, kdo říká, že nás chce zabít. Britská tolerance vůči islamistickým kázáním nenávisti selhala."


Komentátor Práva si bere na mušku rozhovor, který ve středu poskytl listu Miroslav Macek, někdejší vysoký představitel ODS, dnes externí poradce prezidenta Václava Klause. Podle autora Macek zřejmě veřejně sděluje mnohé z toho, co si Klaus myslí a takticky sám neříká. Pokud tomu tak je, "pak by měli v centrále ODS vyhlásit stav nejvyššího ohrožení. Ne že by si nad nimi Otec Zakladatel zrovna myl ruce, ale umyvadlo jest už připraveno." Co tedy tvrdí Macek, čili co si může myslet prezident? "ODS pod Topolánkovým vedením už nemá neotřesitelnou pozici suveréna, protože preference ČSSD rostou, růže se k modrému ptákovi přibližuje, a pokud se - tvrdí Macek - nestane nic mimořádného, jejich síly mohou být před volbami vyrovnané. Kdo by si to v době Grossovy éry pomyslel," píše komentátor Práva a pokračuje. "Také ´nadrženost´ Topolánkových lidí na vládní ´koryta´ - podle Macka - je celkem pochopitelná, je však chyba, že je tak viditelná." V Mackově poselství z Hradu je podle komentátora Práva také hodně důležité odmítnutí taktiky nulové tolerance sociálnědemokratické vlády, "tohoto politického nesmyslu ODS". Macek totiž přiznává, že bez ohledu na to, která strana vyhraje volby, bude na tom ČSSD mnohem líp co do schopnosti sestavit vládu. Co zbyde ODS, když se nezmátoří lidovci, jediní možní koaliční partneři? Buď jít znovu do opozice, nebo do velké koalice. A komentátor Práva upozorňuje na ještě jeden aspekt vyplývající z rozhovoru Miroslava Macka pro tento list. Ani nová opoziční by prý nebyla špatná.


Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
"Víc peněz vyberu, víc utratím, míň ušetřím a ještě si půjčím. To je základní motto rozpočtu 2006," hodnotí Mladá fronta Dnes návrh rozpočtu, který ve středu poprvé projednávala vláda. "Ekonomika roste, dluhy státu však vláda v tak příhodný okamžik nesníží. Přitom právě vláda má na svědomí strmý růst našeho bilionového veřejného zadlužení," píše deník. "To se to vládne, když se vládnutí smrskává na vybírání a rozdávání peněz," podotýká. ODS kdysi blouznila o 'navždy vyrovnaném rozpočtu', zato ČSSD v čele s premiérem Jiřím Paroubkem nastupuje cestu 'navždy deficitního rozpočtu', míní deník. Vládní sociální demokracie se podle něj posouvá do své minulosti. "Krátké intermezzo, kdy uznala potřebu alespoň nějakých sociálních i ekonomických reforem, odvál Paroubkův pragmatický čas," dodává Mladá fronta Dnes.

Také podle Hospodářských novin je navrhovaný schodek 76 miliard vysoký a zbytečný a vláda by mohla hospodařit dokonce s vyrovnaným rozpočtem. "Kdy jindy, když ne teď? Ekonomika je na tom velmi dobře. (Ministr financí Bohuslav) Sobotka očekává, že vybere na daních o 28 miliard víc než letos. Tím by měl zároveň klesat i schodek, ten se však snižuje o pouhých devět miliard," píše deník a dodává: "Prosperující ekonomiku kabinet bohužel nevyužívá ke snížení dluhů, ale k vyšší předvolební útratě."


Privatizace Vítkovice Steel je podle dalšího komentáře Hospodářských novin svého druhu průlomem, protože českou privatizaci poprvé vyhráli Rusové. "Prodejem Vítkovic končí porevoluční éra, kdy byli ruští investoři na černé listině. Pouštět Rusy do 'strategických oborů' může být ve střední Evropě pořád rizikové. Ale v informační společnosti už ocelárny dávno strategické nejsou," uzavírají Hospodářské noviny.


Vládou přijatý návrh zákona o nájemném je podle Lidových novin populistický, ale pořád je lepší než nic. Překvapením podle deníku bylo, že návrh podpořil i místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn. Jahn má však ve zdůvodnění své podpory návrhu zákona v jednom podstatném bodě pravdu. "Zákon sice řešení protahuje nad únosnou míru, ale je lepší než nic. Přinejmenším již nyní vysílá důležitý 'psychologický signál'. Lidi donutí vážně přemýšlet, jaké bydlení a na jakém místě si skutečně mohou dovolit. Pokud ne, tak nejpozději příští rok, kdy jim začnou chodit vyšší účty za bydlení," dodávají Lidové noviny.


Radnice měst a obcí musí podle Hospodářských novinřešit problémy vzniklé zvyšováním nájmů, na kterém se ve středu dohodla vláda. Hrozí jim, že značnou část ze sedmi miliard korun, které vydělají na vyšším nájemném, budou muset vrátit občanům na sociálních dávkách. Vláda příští týden projedná balík tří zákonů ministra práce Zdeňka Škromacha, podle nichž má každý právo dát za nájem jen 30 procent čistého příjmu, obyvatelé Prahy jen 35 procent. Pokud by byl nájem vyšší, obdrží občan dvě dávky. Nejdřív dostane od státu příspěvek na bydlení a případné další náklady uhradí doplatek za nájemné od města. Na doplatky radnice ale od státu peníze nedostanou. "Je to něco naprosto šíleného," cituje deník senátora a starostu Teplic Jaroslava Kuberu (ODS). Stejné stanovisko zastává i Svaz měst a obcí. "Dokážeme si představit katastrofický scénář, že města nebudou mít peníze na svou běžnou činnost," uvedl expert svazu Jakub Pobiš. Podle Škromachova plánu však budou moci města řešit problémy s nájemníky razantním způsobem. Na výplatu nebude mít nárok ten občan, který odmítne "levnější přiměřené bydlení" nabídnuté či zprostředkované obcí. Při tvrdém postupu proti vlastním občanům tak obce mohou ušetřit nejvíc, uvádí list.


Na málokterou věc dokázala česká veřejnost tak rychle a tak výrazně změnit názor jako na evropskou ústavu, píše Mladá fronta Dnes. Ještě v květnu ji podporovalo 62 procent lidí, v červnu 42 procent a teď - jak ukázal aktuální průzkum agentury Median - pouhých 21 procent občanů. Pád podpory unijní ústavy má několik důvodů. Drtivá většina lidí hlavně přiznává, že vůbec nezná obsah dokumentu, který má měnit způsob fungování rozšířené Evropské unie. Podrobně znají euroústavu jen dva lidé z každého tisíce. Další příčinou, která pád podpory konstituce u nás urychlila, byla také referenda ve Francii a Nizozemsku, ve kterých ji lidé odmítli. A v neposlední řadě si obrat názoru Čechů na unijní ústavu může připsat jako svůj úspěch prezident Václav Klaus, její nejhlasitější kritik. Není tedy divu, že většina Čechů už dnes považuje ústavu za "mrtvý dokument" - skoro tři čtvrtiny lidí si už podle výsledků šetření Median nepřejí pokračování kampaně okolo euroústavy. Vláda ale počítá nejen s kampaní, ale po volbách v červnu 2006 také s referendem o euroústavě, připomíná Mladá fronta Dnes.


V jiném článku Mladá fronta Dnes informuje, že Prahu čeká příští víkend velké povodňové cvičení. Město by mělo vypadat stejně jako při povodních v roce 2002 - uzavírky, objížďky a výluky městské hromadné dopravy. Magistrát, který akci "Voda 2005" připravuje, zatím nechce prozradit nic bližšího s tím, že podrobnosti zveřejní až příští týden. Podle neoficiálních informací se uzavírky budou týkat celé Prahy od pátečního večera 22. července až do neděle zhruba dvanácti hodin. Magistrát chce totiž za plného provozu vyzkoušet rychlost instalace protipovodňových zábran, dodává Mladá fronta Dnes.



Po prázdninách by měl začít projekt ministryně zdravotnictví Milady Emmerové se zdravotními knížkami pro seniory, resort ale stále ještě nenašel firmu, která je vytiskne - uvádějí Lidové noviny. Ministerstvo přitom slíbilo, že knížky vydá 1. září. Podle pracovní skupiny, která projekt připravuje, je ale pro dodržení tohoto termínu nutné, aby výroba dokumentů byla zadána nejpozději do 20. července. Zatím neexistuje ani jejich vzorek. Podle Václava Šebora z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví by měl být signální výtisk asi do dvou týdnů. Ke svým držitelům by se měly zdravotní knížky dostat nejpozději do konce roku. Jejich distribuci zajistí zdravotní pojišťovny.


Třetina Čechů nekontroluje při nákupu potravin žádné údaje na obalu, tedy ani datum minimální trvanlivosti. S odvoláním na výsledky průzkumu agentury GfK o tom informuje deník Právo. Užitečných údajů je přitom na obale mnohem víc, například složení výrobku, výživové hodnoty nebo upozornění na skladovací podmínky. Značení výrobku přesně definuje zákon, musí být pro spotřebitele srozumitelné, na viditelném místě, snadno čitelné a nezakryté.


Na chovné rybníky na střední Moravě stále častěji útočí pytláci. Podle rybářů jsou jejich skupiny organizované, vybavené vysílačkami a někdy také ozbrojené. Informuje o tom středomoravské vydání Mladé fronty Dnes. "Je to čím dál horší. Víme o hospodách, které mají zájem o rybí maso a vykupují je načerno bez dokladů," řekl listu hospodář přerovské organizace Českého rybářského svazu Josef Svížela. Rybáři proto v poslední době zostřili stráž u chovných rybníků, které pytláky nejvíce zajímají. "Nedávno jsme vyplašili u Oseku dva lumpy. Úlovek nechali na zemi a přes potok Strhanec nám utekli do pole. Ve tmě jsme je nenašli," uvedl deníku Svížela. Podle něj někteří pytláci rybáře urážejí, výjimkou nebývá ani napadení. "Několikrát se stalo, že pytláci na rybářskou stráž vytáhli zbraň, ze které při útěku pálili nad hlavu, aby nás zastrašili," cituje deník jednoho z rybářů. Počet pytláků se zvyšuje hlavně v létě. Boj s nimi je ale velmi obtížný. Někdy vyloví i celý rybník. Rybáři se brání častějšími pochůzkami v revírech, dělají i zátahy s policií. Podle Svížely nyní rybáři připravují i několik nočních akcí.


Rektor Policejní akademie České republiky Vladimír Plecitý hovoří v deníku Právo o probíhajícím školení arabských policejních expertů na narkotika a terorismus. Letošní kurs je prý ale zaměřen hlavně na drogovou kriminalitu, což byl také podle rektora požadavek arabské strany. Tou je Akademie pro bezpečnostní vědy prince Nájifa, která sídlí v saúdskoarabském Rijádu a reprezentuje vlastně jakousi panarabskou univerzitu pro bezpečnostní pracovníky z celého tamního regionu. Arabská strana také celý kurs Česku platí. Přednášejícími jsou čeští specialisté na tuto oblast, především z Národní protidrogové centrály, Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky a Kriminalistického ústavu, kteří by měli frekventanty seznámit se způsoby detekce a rozlišování drog v terénu atp. Podle Plecitého nehrozí, že by informace získané v kursu mohly být zneužity. "Budu upřímný: posluchači těchto kursů vždy dostávají jen takové informace, které mohou dostat. K citlivým údajům takto u nás nikdo nepřijde - až tak otevření být skutečně nemůžeme. Je to zajištěno i skutečností, že přednášejícími jsou odborníci, kteří moc dobře vědí, co se nesmí dostat ven, a co naopak odkrýt mohou." Neuspěl by prý ani ten, kdo by přijel do Česka se skrytým cílem vytáhnout informace o práci české protiteroristické brigády. "Neměl by šanci. Slyšel a viděl by jen věci, které běžně znají speciální útvary od Německa, přes Francii až třeba po USA. Žádné horké novinky by tu nikdo nezjistil - operační metody si každý tají." A proč si vlastně Arabové vybrali právě Česko, když s terorem i narkotiky mají mnohem větší zkušenosti západní země? "Oni samozřejmě vysílají své lidi na školení i do Francie, Kanady nebo USA, v případě ČR ale vědí, že i my máme zejména v drogové problematice velmi dobré výsledky a zkušenosti," uvedl v deníku Právo rektor Policejní akademie.