Přehled tisku

Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn

Komentátoři pátečních deníků analyzují, jaký dopad bude mít na sociální demokracii pravděpodobné rozhodnutí nestraníka a vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna nestát v čele její pražské kandidátky. Po sérii osobních vítězství musí najednou premiér Jiří Paroubek spolknout osobní prohru, naráží Právo na skutečnost, že vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn s největší pravděpodobnostní odmítl možnost stanout v čele pražské kandidátky.

Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn
Komentátoři pátečních deníků analyzují, jaký dopad bude mít na sociální demokracii pravděpodobné rozhodnutí nestraníka a vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna nestát v čele její pražské kandidátky. Po sérii osobních vítězství musí najednou premiér Jiří Paroubek spolknout osobní prohru, naráží Právo na skutečnost, že vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn s největší pravděpodobnostní odmítl možnost stanout v čele pražské kandidátky. Zajímavé bude podle listu sledovat, jak se se situací Paroubek ve vztahu k Jahnovi vypořádá. Ještě zajímavější pak bude hledání nového pražského lídra ČSSD. Pražští sociální demokraté tam chtějí poslance Stanislava Křečka. Jeho nominací by však Paroubek rezignoval na možnost rovnocenného boje na území metropole. Křeček je totiž přesně ten typ lídra, který oslovuje voliče, co by sociální demokracii volili za jakýchkoli okolností, i kdyby v čele kandidátky stál kandelábr, míní Právo.

Jahnovo ne nabídce na vedení pražské kandidátky sociální demokracie je dobrou zprávou pro ODS - Mirek Topolánek má v Praze výhru téměř jistou, píšou Hospodářské noviny. Ať budou Jahn s premiérem Paroubkem říkat cokoli, bude rozhodnutí nekandidovat chápáno jako gesto: vicepremiérovi nesedí koketerie s komunisty, míní Hospodářské noviny.

Vedle sociální demokracie je Jahnovo rozhodnutí podle deníku špatné i pro celou českou politiku. Její chronickou nemocí je, že společenské elity nechtějí mít s politickými partajemi nic společného. Jahn má prestižní zahraniční vzdělání a zkušenost, není ideologicky zavilý, umí jazyky, je kultivovaný. Kdyby kandidoval, časem by donutil ODS angažovat někoho srovnatelného. Pozitivní spirála by se začala roztáčet. Takhle v politických stranách zůstanou bezpečně zabydlení strejcové, neumětelové a agresivní ideologové, míní Hospodářské noviny.


Rumunští veterináři vybíjejí domácí drůbež v obci Ceamurlia de Jos,  foto: ČTK
Tisk také hodnotí, na kolik je vážná hrozba do Evropy se šířící ptačí chřipky. Je dobře, že se i Česko v otázce pandemie chřipky angažuje, píše páteční Mladá fronta Dnes. Vláda by měla podle listu udělat z pandemické chřipky téma, které si zasluhuje pozornost. Právě v těchto případech je na řadě stát, aby se postaral o své občany a sehnal jim například léky nebo očkovací látku, protože lidé sami toho proti případné pandemii mnoho nezmohou, píše deník.

Strach z ptačí chřipky není podle komentáře Hospodářských novin jen výplodem tisku, který slovo "hrozba" v titulku dobře prodává. Virus ptačí chřipky z Asie byl tento týden potvrzen i v Rumunsku a Turecku, V Asii už muselo být utraceno 125 milionů kusů drůbeže. A co je ještě horší, není jasné, zda se virus nevrhne ve velkém i na lidi, připomíná list. I nemoc šílených krav přestala lidem hrozit po zavedení kontroly poráženého dobytka. A SARS také ustoupil díky přísným karanténním opatřením. Můžeme tedy realisticky doufat, že stejně tak se - díky včasným bezpečnostním opatřením - nakonec stáhne i nynější ptačí chřipka. I když nám její viry dávají najevo, že člověk není takovým pánem přírody, jak si o sobě rád myslí, končí komentář Hospodářských novin.


Společnost ČEZ by chtěla prodávat v tuzemsku elektřinu za ceny běžné v Evropské unii již kolem roku 2010. Jde o takzvanou silovou elektřinu, kterou prodává velkoobchodníkům a která tvoří asi třetinu ceny pro domácnosti. Zdražování silové elektřiny tak urychlí i zvyšování cen pro domácnosti, informují páteční Hospodářské noviny. Domácnosti si od ledna 2006 budou moci vybrat dodavatele, ale ceny bude nadále schvalovat Energetický regulační úřad. "Záleží však na tom, jak bude Evropská komise uvolňovat obchod a rušit přeshraniční bariéry,"řekl HN mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. ČEZ letos nabízí silovou elektřinu ve velkoobchodní ceně v základním pásmu za 30,2 eura za megawatthodinu. V okolních zemích je přitom dražší, a to od deseti do 18 procent. V Maďarsku je dražší o 22 procent.


Připlácet si u lékaře za ošetření je ochotno 44 procent Čechů. Ostatní se staví proti. Vyplývá to z průzkumu agentury Median, jehož výsledky zveřejnila páteční Mladá frontaDnes. Lidé jsou svolní připlatit si u lékaře ročně v řádu stokorun, více než tisícikorunu by zaplatilo 12,5 procenta oslovených. Ochota k platbě u lékaře roste s dosaženým vzděláním, uvádí list. Zhruba 70 procent lidí je ochotných si ročně připlatit v ordinaci až pět set korun.


Na Strakonicku by se mohl těžit uran. Firma Timex Zdice již zažádala českobudějovické pracoviště ministerstva životního prostředí o povolení průzkumu u obcí Mečichov, Hlupín, Bratronice, Nahošín a Doubravice na Strakonicku. O povolení k průzkumu nyní rozhodne ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Ve své jihočeské příloze to píše páteční Mladá fronta Dnes. Podle ekologických aktivistů je však těžba v tomto regionu plném rybníků nepředstavitelná. Podle průzkumů starých více než 16 let je v zemi 1824 tun uranu, který chce nyní Timex vytěžit. Obyvatelé obcí v lokalitě jsou ze zamýšlených průzkumu podle deníku zděšeni.


Doživotí za druhý násilný trestný čin, zejména když při něm zemře člověk, navrhují do nového trestního zákoníku lidovci. Podle návrhu poslance KDU-ČSL Pavla Severy by se princip někdy nazývaný "dvakrát a dost" nepoužíval jen ve chvíli, když by soudci došli k závěru, že pro účinnou ochranu společnosti není uložení doživotí nutné. Informují o tom páteční Mladá fronta Dnes a Právo. "Kdyby toto už platilo, mohlo to zachránit ty životy lidí, které byly zmařeny rukou recidivisty," hájí svůj návrh v Právu Severa. Ministr vnitra František Bublan jeho zavedení nakloněn není.


Sociální demokraté a komunisté mají výhrady k účasti poslanců ODS Vlastimila Tlustého a Martina Římana ve sněmovní komisi ke kauze Unipetrol. Oba tito politici jsou podle nich ve střetu zájmů. Tlustý je členem dozorčí rady České konsolidační agentury a Říman byl v minulosti v dozorčí radě Fondu národního majetku. Obě agentury se na privatizaci Unipetrolu přímo či nepřímo podílely, informuje páteční Právo. ODS na nominovaných podle listu trvá. Jde podle ní o klíčové lidi, kteří jsou schopni odhalit případné nekalosti.


Viktor Kožený zadržený v bahamské cele vlastní platný irský cestovní pas. Navzdory předcházejícímu tvrzení jeho advokáta, že všem cestovním dokladům Koženého už vypršela platnost, to vyšlo najevo při čtvrtečním pokračování soudního líčení v Nassau, zjistil bahamský list Bahama Journal. Původně český občan a nyní státní příslušník Irska a zřejmě i Venezuely Viktor Kožený předložil soudu celkem osm pasů - šest irských, včetně jednoho ve fotokopii, český a venezuelský. Pouze irský doklad vydaný 26. července 2000 je platný, uznala soudkyně Carolita Bethelová.