Přehled tisku

Pokud lékař vyslyší přání nevyléčitelného člověka a pomůže mu zemřít, bude v Česku dál považován za vraha. Mladá fronta Dnes píše, že se v českých zákonech nakonec neobjeví nový trestný čin usmrcení na žádost, za který by hrozil trest od nuly do šesti let. Proti zařazení tohoto trestného činu protestovali lidovci, podle nichž by šlo o legalizaci eutanazie, protože u činu nebyla určena spodní hranice.

Pokud lékař vyslyší přání nevyléčitelného člověka a pomůže mu zemřít, bude v Česku dál považován za vraha. Mladá fronta Dnes píše, že se v českých zákonech nakonec neobjeví nový trestný čin usmrcení na žádost, za který by hrozil trest od nuly do šesti let. Proti zařazení tohoto trestného činu protestovali lidovci, podle nichž by šlo o legalizaci eutanazie, protože u činu nebyla určena spodní hranice. Ministerstvo spravedlnosti se rozhodlo na sporném paragrafu netrvat, nechce ohrozit osud celého zákoníku, píše Mladá fronta Dnes. Změna nevadí ani hlavnímu autorovi zákona, soudci Nejvyššího soudu Pavlu Šámalovi. "Nový zákon stejně umožní soudcům častěji ukládat nižší tresty, než které stanovuje sazba. To se týká i vražd,"řekl. Zastánci eutanazie zdůvodňují její uzákonění právem člověka rozhodnout si o svém osudu. V EU mohou eutanzii provádět lékaři v Belgii a Nizozemsku.


Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn
Nestraník a vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn údajně zvažuje, že nebude ve volbách do Poslanecké sněmovny lídrem ČSSD v Praze. Ekonom Jahn měl být tím, kdo se za sociální demokracii postaví v pravicově orientovaném hlavním městě předsedovi ODS Mirku Topolánkovi. Jahn informace o odmítnutí kandidatury nepotvrdil. "Pokud bych se rozhodl o kandidaturu dále neusilovat, tak bych to po dohodě s premiérem Jiřím Paroubkem včas oficiálně oznámil,"řekl Jahn Právu. Podle informací tisku se Jahnovi zajídá především sbližování sociálních demokratů s komunisty. "Měl velké problémy například se zákoníkem práce. A i když se tváří vůči premiérovi zatím loajálně, představa, že by sociální demokraté měli vládnout s podporou komunistů, je pro něj úplně nepředstavitelná," cituje list nejmenovaného politika z pražské ČSSD.


Úřady se chystají zablokovat další majetek uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Jde převážně o směnky a dlužní úpisy, která policie objevila při červnové domovní prohlídce v podnikatelově černošické vile a firemním sídle na pražském Karlově náměstí. Informují o tom Hospodářské noviny. Krejčíř utekl na Seychelské ostrovy. Ty ho odmítají do Česka vydat, protože má seychelské občanství. S největší pravděpodobností jde podle listu o poslední Krejčířův majetek, na který justice v Česku dosáhne. Úřady se teď na základě směnek a dlužních úpisů obrátí na všechny Krejčířovy dlužníky a vyzvou je, aby zaplatili. Stát pak peníze zablokuje až do pravomocného verdiktu nad Krejčířem. Dlužníci však většinou tvrdí, že mají s Krejčířem závazky vyrovnané a stát se tedy bude o peníze soudit. Podle dřívějších informací tisku také Krejčíř zřejmě odvádí peníze ze svých firem na účty v cizině. Podle policejních zdrojů jde o desítky milionů korun.


Ani to, že ČSSD nakonec podpořila vznik parlamentní komise ke kauze Unipetrol, nemůže podle Lidových novin zakrýt, že se premiér Jiří Paroubek snaží krýt bývalého šéfa svého kabinetu Zdeňka Doležela, který je podezřelý z korupce. Paroubek totiž chtěl podle listu původně podezření z korupce zakopnout pod koberec a vznik komise zablokoval. Jeho jednání je však až příliš průhledné, takže v druhém kole musel ustoupit a vyšetřovací komise nakonec vznikne. Při krytí korupce se totiž nemůže spoléhat na komunisty, jejichž voliči by v tom mohli oprávněně spatřovat zradu. A komunističtí kandidáti by pak před volbami mohli těžko vykřikovat svá hesla o národním bohatství rozkradeném polistopadovými padouchy, píšou Lidové noviny.


Největším českým firmám se daří růst rychleji než celé české ekonomice. Za loňský rok jejich obrat stoupl o 7,5 procenta, zatímco ekonomika vzrostla o pět procent. Výnosy stovky největších firem třikrát převýšily příjmy státního rozpočtu z veškerých daní a poplatků. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Na prvním místě největších firem se umístila Škoda Auto, následovaná hutní firmou Mittal Steel Ostrava a třetí skončila energetická společnost ČEZ. Podle analytika HVB Bank Pavla Sobíška je zarážející hlavně koncentrace těžkého průmyslu v první třicítce firem. Autoři srovnání pátrali po účetních závěrkách všech firem a ne jen těch, které to dovolily. Do žebříčku se tak dostaly firmy, které jinde nejsou. "Zatímco ve vyspělém světě je zvykem se výsledky chlubit, v Česku je hlavním heslem naopak skrývat, skrývat, skrývat," uvádějí autoři srovnání.


Česká pojišťovna, která je největší pojišťovnou na domácím trhu, opouští trh nákladní lodní dopravy a vypověděla pojistky všem nákladním lodním dopravcům. Rejdaři v čele s Československou plavbou labskou, kteří měli s Českou pojišťovnou uzavřenou smlouvu, se proto začali bouřit. Nemohou sehnat nikoho jiného, kdo by jejich lodě pojistil. Ty musí být pojištěné ze zákona. Problémy lodních dopravců nevyřešila podle Hospodářských novin ani schůzka se zástupci ministerstev dopravy, financí svazu dopravy i asociace pojišťoven. Šance je pouze u zahraničních pojišťoven, ty jsou však jednou tak drahé. "Povinné pojištění se dá uzavřít ještě u Kooperativy, ale ta chce po rejdaři, aby si u ní sjednal celý balík dalších pojištění," uvedl ředitel svazu Petr Kašík. Podle něj to může zlikvidovat malé dopravce, kteří na tak velké pojistné nebudou mít peníze.


V příštím roce půjde na úhradu úroků ze státního dluhu opět víc peněz v roce letošním. Stát podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty počítá s částkou 37 miliard korun. Proti letošnímu roku jde o víc než devítimiliardový nárůst. To představuje nejvyšší meziroční zvýšení v historii ČR, píšou Lidové noviny. Podle Janoty je hlavní příčinou růst úrokových sazeb. Podle ekonomů však existují i další vlivy. "Státní dluh nabírá obřích rozměrů, náklady dluhu tak rostou i proto, že se úroky platí ze stále větší částky," cituje deník ekonoma Patria Finance Davida Marka. Státní dluh ČR představoval ke konci třetího čtvrtletí téměř 663 miliard korun. Podle Marka se za celý letošní rok zvýší zhruba o 90 miliard a převýší 680 miliard korun.


Vysokoškoláci se letos, co se týká bydlení, začali poprvé chovat jako normální zákazníci, píší Lidové noviny. A koleje se tomu diví. V uplynulých letech koleje trápil nedostatek míst, a musely tak tisíce zájemců odmítat. Letos mají problém všechny volné postele vůbec zaplnit. Jak se totiž změnil systém pro vydávání příspěvků, dali studenti raději přednost pronájmu v soukromých bytech, říká Drahoslav Zrzáň, který šéfuje kolejím Vysoké školy ekonomické v praze. Pokud to prý bude stejné i v nadcházejících letech, je připraven některé ubytovny zavřít úplně. Dříve totiž stát dával příspěvky kolejím, teď je dostávají přímo studenti. A mohou se sami rozhodnout, na jaké ubytování peníze využijí. Vycítily to už některé realitní kanceláře. Vysokoškoláky bydlení na kolejích neláká i proto, že podražily. Jak říkají, kdyby byly koleje alespoň komfortní, rádi by si i připlatili. Jenže podle nich je většina studentských ubytoven v dezolátním stavu a s nevyhovující hygienou.