Masy sněhu tají, zaplavily první domy

Meteorologové upozornili, že déšť zvedne hladiny řek. Lidé na mnoha místech republiky však mají starosti s vodou už teď. Tající sníh zaplavuje sklepy, rodinné domy i fotbalová hřiště. Sever republiky naproti tomu stále bojuje se sněhem. Podle posledních informací tající sníh dělá starosti například lidem na Olomoucku.

Ve Velkém Týnci stavěli hasiči spolu s místními hráz z pytlů s pískem. Bránili tak vodě z tajícího sněhu, aby cestou z polí do potoka zatopila domy. Hasiči také čerpali vodu z laguny, která se vytvořila na týneckém fotbalovém hřišti. "Pytle jsme stavěli jako hráz vodě v místě Pod Táborkem, chtěli jsme zabránit zatopení rodinných domků. Hlavní povodňová vlna přišla na zdejší Grygovskou ulici kolem poledne. Naštěstí se nevylila na silnici," popsal starosta Petr Hanuška.

Zvednutá hladina spodní vody zatopila několik sklepů na Prostějovsku. Hasiči museli odčerpat vodu ze sklepa v domě v Brodku u Prostějova i v Ondraticích. V Tvorovicích zase kvůli ucpaným kanálům začala voda stékat z polí na cestu.

Tající sníh ale zatím nezvedl hladiny řek, informovala odpoledne Alena Hložková z olomouckého krajského úřadu. Ty dosahují průměrných či podprůměrných stavů. Nahoru půjdou podle meteorologů v příštích dvou dnech. Studená fronta totiž přinese déšť či přeháňky. Hladiny dvou menších řek, Smědé a Lužické Nisy, by mohly už v pátek dosáhnout nejvyššího stupně povodňové aktivity.

Několik sklepů zaplavila voda z tajícího sněhu také na Kroměřížsku. Tající sníh zaplavil ve Zlínském kraji několik silnic. Voda zcela zalila cestu pod železničním mostem na hlavním tahu mezi Starým Městem a Brnem.

Sever Čech naproti tomu stále trápí sníh. Masa sněhu zastavila odpoledne osobní vlak z Liberce do Harrachova. Spadla z okraje tunelu v Lučanech na Jablonecku. Nezpůsobila žádné škody, uvedl regionální specialista Českých drah.