Maturity rozveze do škol firma Stahl, stát za to zaplatí 50 milionů

Tendr na rozvoz testů státních maturit vyhrála firma Stahl - stěhovací služba, spol. s r.o., ministerstvo školství jí za tyto služby zaplatí v průběhu pěti let přes 50 milionů korun. jednatel firmy Antonín Stahl nechtěl sdělit detaily zakázky, testy se totiž budou rozvážet ve zvýšeném bezpečnostním režimu. Kritici přitom označují právě rozvoz testů z tiskového centra do všech škol za nejvíce rizikovou část nové maturity.

Limitní cena zakázky byla 58,6 milionu korun na pět let, podle Stahla se však nakonec s ministerstvem dohodli na nižší ceně. "Bude to asi o deset procent," potvrdil. Ministr školství Josef Dobeš (VV) avizoval, že se na mírném snížení původních cen domluvil se všemi dodavateli zapojenými do projektu státních maturit. Těmi jsou například firma Logica, která vyhrála třísetmilionový tendr na dohledové centrum umožňující sledovat průběh maturit v jednotlivých školách. Dalších 23,5 milionu mělo původně stát také zajištění datového spojení mezi řídícím centrem a školami. Jakmile se totiž testy fyzicky rozvezou do škol, bude veškerá komunikace probíhat už jen elektronicky. Testy se vytisknou v zabezpečeném sále tiskárny a zabaleny budou automaticky, aby otázky zůstaly tajné. Poté budou v zapečetěných schránkách rozvezeny do téměř 1300 škol, za únik testů hrozí vysoká pokuta. Odpůrci nových maturit však již dříve varovali, že do rozvozu budou zapojeny stovky lidí, což zvyšuje riziko, že někdo neodolá pokušení a testy se třeba s předstihem objeví na internetu.

Logistika celého projektu se ověří už za necelé dva měsíce při maturitní generálce. Ta bude stát 140 milionů korun a má prověřit právě "systém ochrany zkušebního tajemství" nebo připravenost pedagogů na jiné hodnocení maturit. Ostrý start nových zkoušek dospělosti je pak naplánován na jaro 2011, zúčastní se jej téměř 106.000 maturantů.

Autor: Peter Gabaľ