Mezinárodní festifal Khamoro 2001

Khamoro 2001

Z celé Evropy se v těchto dnech do Prahy sjeli romští muzikanti, jazzoví hráči i tradiční romské kapely na třetí ročník mezinárodního festivalu Khamoro 2001. Letos ale festival nenabízí jen hudební vystoupení. Blíže o tom Milena Štráfeldová.

"Jsem přesvědčen, že festival Khamoro 2001 bude opět výtečnou příležitostí zlepšit vzájemné porozumění mezi romskou menšinou a většinovou společností a zvýšit povědomí o kulturní rozmanitosti."

O Romech a Evropské unii, jejich soužití s majoritní společností, o migraci Romů, vzdělávacích programech a možnostech užívání romského jazyka jednají po tři dny v Praze odborníci na seminářích, které probíhají v pražském magistrátu i na půdě Senátu ČR. Hlavní náplní festivalu jsou však především hudební vystoupení.

Na festivalu vystupují soubory z Balkánu, Turecka, Egypta, Švédska, Dánska, Itálie nebo Ruska. Součástí přehlídky jsou i koncerty jazzových hudebníků. Robert Oláh, jeden z organizátorů přehlídky, tvrdí, že mezi romskými hudebníky ve světě si Khamoro již získalo dobré renomé.

"Všechny kapely, které se účastnily předchozích festivalů a letošního ročníku, pro ně je prestižní záležitostí hrát právě v Praze. Producenti a organizátoři se snaží vybírat špičky ve svém oboru a špičky ve své zemi."

Khamoro 2001

Hlavním cílem festivalu je podle jeho organizátorů přispět k lepšímu poznávání a multietnickému porozumění. Primátor Jan Kasl v této souvislosti zdůraznil, že Romové prezentují svébytnou kulturu a žádné jejich podceňování není na místě. O festivalu Khamoro řekl:

"Já myslím, že to je velmi významný festival, byť vlastně teprve začíná, je to třetí ročník. Ale tím, že vůbec se v Praze objevil, že si gádžové, Češi, mohou poslechnout romskou hudbu ze Švédska, z celé Evropy - tady jsou ruské soubory... Praha chce být multikulturním centrem, kde lidé různých ras, různých kultur, náboženství si rozumějí. A Khamoro k tomu přispívá."

Festival Khamoro 2001 vyvrcholí v sobotu gala koncertem v divadle Archa, kde vystoupí nejlepší účastníci přehlídky, mimo jiné i proslulá romská zpěvačka Věra Bílá.