V Praze začíná romský festival Khamoro

Escudo del festival de música y cultura romaní Khamoro

Až do soboty bude v Praze znít romská hudba a v ulicích se objeví tanečnice v pestrých romských šátcích. Začíná zde totiž romský festival Khamoro.

"Khamoro znamená v překladu Slunce,"

vysvětluje romská publicistka Jana Balážová, která na přípravách festivalu spolupracuje. Jeho hlavní organizátorka, filmová producentka Jelena Silajdžič ze Sarajeva, se rozhodla pořádat romský festival v Praze poté, co se tu před lety seznámila s romskou kapelou Khamoro. Setkala se ale i s negativními postoji vůči Romům. To ji inspirovalo k pořádání prvního ročníku festivalu.

"Festival Khamoro se za těch pět předchozích ročníků, protože letos se v Praze koná pošesté, stal skutečně velmi proslaveným a chtěným v tom smyslu, že se zejména poslední tři roky ozývají i ty nejlepší kapely a odborníci."

Na letošním Khamoru vystoupí kromě domácích hudebníků například i muzikanti z Ruska, Itálie, Rumunska, Belgie, Španělska nebo Srbska a Černé Hory. Znít bude nejen tradiční romská hudba, ale i gypsy jazz. Kromě koncertů se však chystají i další akce:

"Ten festival chce ukázat mnohá témata, která jsou diskutabilní nebo jsou tabu, a proto jsou jeho nedílnou součástí vždy semináře,"

dodává Jana Balážová. jejich účastníci budou letos diskutovat například o tom, jak by mohl romské komunitě pomoci Evropský sociální fond, jaké představy o začleňování Romů do společnosti mají mladí romští intelektuálové, aktivisté a politici nebo jak se mladší romská generace v různých zemích staví k dodržování tradic.

Ve čtvrtek po poledni ulicemi v centru Prahy projde průvod účinkujících, který romskou kulturu představí veřejnosti.