Mikolas Josef postoupil do finále Eurovize! Vyjde tip na stupně vítězů?

Mikolas Josef, foto: ČTK

Česko je ve finále Eurovize. Mikolas Josef spolu s dalšími devíti soupeři postoupil ze semifinále, při kterém vystoupili zástupci 19 zemí. Je to teprve podruhé v historii, co zástupce Česka bude zpívat ve finále této soutěže. V roce 2016 se to povedlo Gabriele Gunčíkové, která obsadila 25. místo.

Mikolas Josef,  foto: ČTK
Historie soutěže se datuje od roku 1956 a je nejsledovanější hudební událostí v Evropě. V Česku však její popularita není tak vysoká. Letos se soutěž koná v portugalském Lisabonu. Diváci v prvním semifinále slyšeli devatenáct vystoupení, a Mikolas Josef šel na řadu jako pátý. Na YouTube nasbíral 2,5 miliónu zhlédnutí, a mezi favority ho řadí i sázkové kanceláře. Do finále se probojoval s vlastní písní Lie To Me, Lži mi.

"Občas přišly nabídky songů, který napsal někdo jiný, a mě nesedly. Byly to takové baladičky typické pro Eurovizi, a já jsem tam chtěl jet s něčím trošku jiným. Myslím si, že jsme se jako země dost posunuli, co se týče popu. Objevují se tu lidi, které když slyšíš, tak nevíš, jestli jsou ze zahraničí nebo z Čech. V momentě, kdy mi zavolali, a řekli, jestli se nechci zúčastnit národního kola se svým vlastním songem, tak jsem řekl, že bych to rád udělal. Teď můžu stát na jevišti s věcí, které věřím, a za kterou si můžu stát, což je hlavní," uvedl Mikolas Josef pro Český rozhlas.

Zdravotní problémy nebyly na choreografii znát

Mikolas Josef,  foto: ČTK
Zpočátku panovala obava, zda Mikolas vůbec bude moci vystupovat. Při zkoušce na soutěž si poranil páteř. Byl sice převezen do nemocnice, nicméně o několik dní později úspěšně absolvoval další zkoušku, i když bez původně chystaných akrobatických prvků. Zdravotní problémy na jeho choreografii nebyly znát.

Přenos komentoval známý český moderátor Libor Bouček, který Mikolasovi věří, a jeho šance tipuje i na stupně vítězů. Ale to uvidíme 12. května. Spolu s Českem z prvního semifinále postupují i zástupci Rakouska, Estonska, Kypru, Litvy, Izraele, Bulharska, Albánie, Finska a Irska.

A tady je malá vizitka dvaadvacetiletého zpěváka: Mikolas Josef hraje od pěti na kytaru. Když mu bylo 17, získal nejvyšší ocenění od London Academy of Music and Dramatic Arts, a to zlatou medaili s vyznamenáním za sólové herectví. Před třemi lety debutoval s písni Hands Bloody, kterou nahrál na vlastní náklady. A zdá se, že se mu daří. O rok později byl jeho singl Free zařazen do celoplošných rádií, kde se umístil a na čtvrté příčce nejhranějších singlů. A letos podepsal globální kontrakt. V minulosti se věnoval i modelingu a vystupoval jako busker po evropských městech. Dnes žije převážně ve Vídni.