Milena Grenfellová-Bainesová vzpomíná na Nicholase Wintona: Letěla jsem se 104letým pilotem

Sir Nicholas Winton

Sir Nicholas Winton nerad mluvil o minulosti, vždy se ale zajímal o to, co děláme a plánujeme do budoucnosti, uvedla v rozhovoru s ČTK Milena Grenfellová-Bainesová, která je jedním z dětí zachráněných Wintonem v roce 1939. Svého zachránce jezdila vždy ráda navštěvovat, naposledy ho viděla letos v květnu, když slavil narozeniny.

Milena Grenfellová-Bainesová odjela v devíti letech do Anglie v jednom z posledních vlaků, které se Wintonovi podařilo vypravit. "Moje nejlepší vzpomínka je před dvěma lety, když z Prahy přiletělo malé letadlo, taková cessna, do které se vejdou čtyři lidé a pilot se mě ptal, jestli by Nicky nechtěl letět. On s tím souhlasil a nikdo jiný do toho letadla nechtěl, tak jsem si tam sedla já, pilot a pan Winton a vzlétli jsme," popsala Grenfellová-Bainesová. "A pilot mu v jednu chvíli předal řízení, takže jsem půl hodiny létala se 104letým pilotem, to je moje nekrásnější vzpomínka na něho," dodala.

Nicholas Winton měl rád květák v sýrové omáčce a rýžový pudink

Milena Grenfellová-Bainesová žije v Prestonu na severu Anglie, ale sira Nicolase jezdila často navštěvovat. "Obyčejně jsem mu přivezla jeho oblíbený oběd, což je květák v sýrové omáčce a rýžový pudink. Pokaždé když jsem přijela, bylo to moc fajn," dodala nyní pětaosmdesátiletá žena. Během setkání si spolu povídali o všem možném. Winton se prý zajímal o to, co dělá, znal i její děti a vnuky a ptal se na ně.

U sochy Nicholase Wintona leží i květiny se vzkazy „Děkujeme“ nebo „Navždy v našich srdcích“ | foto: Eva  Rajlichová

Se sirem Nicolasem byla loni na podzim i v Praze, kde obdržel od prezidenta nejvyšší české státní vyznamenání. Naposledy ho viděla letos v květnu, když měl narozeniny. "Pak jsem s ním ještě jednou mluvila. Včera (v úterý) jsem dokonce volala jeho dceru, už byl v nemocnici, to mi ještě říkala, že sedí u něho, že mu čte a on spí," uzavřela.

Milena Grenfellová-Bainesová se narodila 11. listopadu 1929 v Praze v rodině Rudolfa Fleischmanna. Několik let žila i v Proseči na Chrudimsku. Převoz do Anglie tehdy zařídila Mileně a její sestře její nevlastní matka.

Lady Milena Grenfell-Baines  | foto: Týdeník Rozhlas,  Milena Štráfeldová