Miloš Zeman naplno rozjel kampaň před páteční druhou volbou hlavy státu

Bývalý premiér Miloš Zeman v úterý naplno rozjel kampaň před páteční druhou volbou prezidenta, do níž jej nominovala sociální demokracie. Začal obcházet parlamentní kluby a jednat s předsedy politických stran o možné podpoře. O křeslo, které 2. února opustí Václav Havel, se utká spolu s kandidátem ODS Václavem Klausem a senátorkou Jaroslavou Moserovou. Všichni tři již byli oficiálně navrženi.

Zeman novinářům řekl, že prezident by neměl být monarchou a při rozhodování o obsazení klíčových funkcí ve státě by se neměl řídit stranickou příslušností kandidátů, ale jejich odborností. Svým postojem tak nahrává zejména komunistům, kteří se chtějí vymanit z politické izolace. Do páteční volby vlastního kandidáta nepostaví a ve čtvrtek rozhodnou, zda některého z kandidátů navržených ostatními stranami podpoří. Zřejmě budou hlasovat pro Zemana. Klause by možná mohli podpořit pouze neúčastí na hlasování v dalších kolech, pokud by Zeman z prvního kola nepostoupil. Klausovi by tak ke zvolení stačilo méně hlasů.

Jako první navštívil Zeman poslance Unie svobody-DEU, postupně chce obejít i ostatní parlamentní frakce. Krátce jednal s šéfem unionistů Petrem Marešem, zatímco schůzka s předsedou KDU-ČSL Cyrilem Svobodou trvala 90 minut. Svoboda sice zopakoval, že Zeman ani Klaus nejsou prezidentskými kandidáty lidovců, současně ale řekl, že jeho strana bude o výsledku úterního rozhovoru ještě diskutovat. Deset poslanců KDU-ČSL přitom v úterý společně s pěti unionisty oficiálně navrhli na úřad prezidenta Moserovou. Postoj KDU-ČSL tak zůstává nejasný. Unionisté dali najevo, že s jejich hlasy Zeman ani Klaus počítat nemohou a zřejmě podpoří Moserovou. Zeman se ještě sešel s předákem KSČM Miroslavem Grebeníčkem, v plánu má i schůzku s lídrem ODS Mirkem Topolánkem.

Autor: Eva Petržílková