Miloš Zeman zřejmě žádné hlasy navíc v Senátu nezískal

Bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman zřejmě při čtvrtečním tříhodinovém kolečku jednání se senátními kluby nezískal do páteční volby prezidenta žádné nové hlasy. V klubu ČSSD hovořil již s přesvědčenými příznivci, jinde ho přivítali, ale dali mu najevo, že mají své favority. "Myslím, že nic nového z toho neplynulo. Podporovat budeme našeho kandidáta - Jaroslavu Moserovou. Já jsem přesvědčen, že za ní budeme stát všichni. Když nepostoupí, budeme to řešit až pak," řekl ČTK předseda Klubu otevřené demokracie Edvard Outrata. Mezi unionisty a nestraníky z této frakce horní komory patří i Moserová. Měla tak šanci vyslechnout jak Zemana, tak třetího aktéra páteční volby Václava Klause z ODS. "Volit je nebudu, ale na Zemana jako na člověka trochu držím," řekla ČTK. Dodala, že Zeman v klubu slíbil, že na Hrad by si vzal jiné lidi, než kteří ho obklopovali doposud. Další Outratův klubový kolega Jan Ruml řekl, že setkání s oběma bývalými premiéry se účastnil pouze z "vrozené slušnosti". Také on potvrdil, že Zeman ani Klaus s jeho hlasem rozhodně počítat nemohou.

Zeman má však zřejmě jisté všechny hlasy jedenácti senátorů své strany. O postupu, jaký by senátoři volili, kdyby nepostoupil do druhého kola, klub podle předsedy Petra Smutného nejednal. "Kdyby se tak stalo, budeme o tom jednat po prvním kole s poslanci na Hradě," řekl ČTK. Zeman označil schůzku se svými stranickými kolegy za bezproblémovou.

Půlhodinu strávil Zeman i v pětičlenném klubu Nezávislí. Jeho předsedkyně Helena Rögnerová ČTK řekla, že většina nebo všichni členové klubu podpoří Moserovou. "Miloš Zeman svým vystoupením nezískal naději na naše hlasy. Věřím, že čtyři až pět členů bude hlasovat pro paní Moserovou," uvedla. Klaus ani Zeman podle ní na Hrad nepatří, protože ztělesňují dobu již minulou, zatímco Moserová může být důstojnou nástupkyní Václava Havla.

Jako první se Zeman sešel se senátory ODS, kteří ale budou jednotně volit Klause. Nemíní prý pomoci Zemanovi ani tím, že by v případné druhé nebo třetí volbě bez Klause nehlasovali, a tím snížili počet hlasů potřebných ke zvolení.