Milovníkům piva nestačí stovky nabízených značek, vaří si ho sami
Řadě tuzemských milovníků piva nestačí stovky značek, které nabízejí tuzemské hospody a obchody, a s různým úspěchem se snaží vyrobit pivo doma sami. Počet vyznavačů tzv. homebrewingu v Česku stoupá, ale zdaleka se neblíží situaci třeba v USA, kde je na 10.000 registrovaných domácích pivovarníků, řekl ČTK Jan Kočka ze serveru Světpiva.cz. Příznivci domácího vaření piva se v sobotu sešli v pražské hospodě V cípu, aby se formou ochutnávek, přednášek a diskuzí dozvěděli něco nového. K ochutnání bylo připraveno například brněnské 12procentní světlé nefiltrované pivo bez pasterizace, pivo Večerníčkova pomsta vařené ze sladových a chmelových extraktů či dva vzorky vařené z mladinových extraktů firmy Coopers. Rozsah používaných ingrediencí a technologického vybavení se u jednotlivých vyznavačů homebrewingu liší. Někdo si vystačí třeba jen s hrncem a plotnou. Někteří se ponořili do odborných knih, další zastávají názor, že nejlepší je "metoda pokusů a omylů". Praha má osm brewpubů, tedy hospod s vlastním pivem: U Fleků, Novoměstský pivovar, Pivovarský dům, Svatý Norbert, Richter Pub, U Bezoušků, Chýně a posledním je U medvídků, kde je oficiální zahájení plánováno na březen.