Miničepice do mrazů měří 10 milimetrů

Foto: Agentura Dobrý den

Arktické mrazy zatím nepolevují a proto je nejdůležitější součástí oblečení teplá čepice a šála. Čepičku, která se teď ocitla v pelhřimovském Muzeu rekordů a kuriozit, by na hlavu nasadil zřejmě jen pohádkový skřítek. Jak uvedl v rozhovoru pro Radio Praha Miroslav Marek z Agentury Dobrý den, je to nejmenší čepice v České republice a možná i na světě. Upletla ji Blanka Böhmová z Kaznějova.

Foto: Agentura Dobrý den
Jaké jsou její rozměry?

"Deset milimetrů na výšku, ale považte, že tři milimetry z této výšky tvoří bambule. Spodní průměr je sedm milimetrů. Ona ji pletla složitou technikou na pěti jehlicích. Nešlo o klasické pletací jehlice, ale o speciálně vytvořené pletací dráty, které zhotovil její manžel speciálně pro tento rekord. Sám je také zbrousil do špičky, aby s nimi šlo pracovat. Autorka použila červenou vyšívací bavlnku. V těchto krutých arktických mrazech je to rekord, který přišel právě včas."

Co bylo pro paní Böhmovou nejtěžší?

"Když nebudeme počítat ty dlouhé přípravy, tak jde hlavně o to, rozmyslet si, jak to udělat, aby to vůbec šlo v tomto miniaturním rozměru. Vlastní práce trvala téměř hodinu, celých 50 minut. A víte, co bylo nejsložitější? Když si toho kulicha představíte, tak má každý ohrnutý spodní rantl. To byla největší práce docílit toho, aby to drželo jako u každé normální čepice. Dělala to s takovou ohnutou pinzetou, ale nakonec se to podařilo."

Foto: Agentura Dobrý den
To byla nejmenší čepice, a máte taky největší?

"Máme v Pelhřimově i obří čepici. Na výšku má dva metry a spodní průměr 150 centimetrů. Když jsme v červnu pořádali tradiční festival Pelhřimov - město rekordů, tak jsme pozvali i zástupy dětí, celou třídu malých prvňáčků. Požádali jsme je, aby zkusili, ne strčit hlavu do té obří čepice, ale stoupnout si pod ní. Pod čepici se vešlo 25 dětí. Takže to je zimní čepice pro celou jednu školní třídu."

Máte v muzeu také další specifické rekordní pokrývky hlavy?

"Pokrývky hlavy ne, ale když zabrousíme do tématiky zimy, tak máme v muzeu nejdelší šálu. Nemáme ji tam celou, protože by se tam nevešla. Měla klasickou šíři mezi 15 až 20 centimetry a 158,5 kilometru délky. Muzeum z ní má asi 3 kilometry."