Ministerstvo dá obcím na obnovu majetku po bouři 420 milionů

Ministerstvo pro místní rozvoj uvolní na pomoc obcím s obnovou majetku po čtvrteční ničivé bouři 420 milionů korun. Stát zároveň nabídne lidem na obnovu zničeného bydlení až pět milionů korun, z toho dva miliony jako dotaci a tři miliony jako zvýhodněný úvěr na 30 let. Finanční správa by měla podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) poškozeným podnikatelům ze zasažených území poskytnout úlevy v podobě odkladu splatnosti daně nebo odpuštění záloh na silniční daň. Schillerová a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) to uvedly na twitteru.

Vedení Prahy chce poslat peníze na pomoc jihomoravským obcím, kterými se včera prohnaly silné bouřky a tornádo. O jakou částku půjde, rozhodnou radní v pondělí. Informoval o tom mluvčí magistrátu Vít Hofman. Zastupitelský klub Spojených sil pro Prahu bude navrhovat pět milionů korun, uvedl jeho člen a náměstek primátora Petr Hlubuček na Twitteru. Peníze na pomoc dnes už schválila Praha 2. Každé z obcí Hrušky, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Lužice posílají 50 tisíc korun.

Na Hodonínsko a Břeclavsko vyšle prezident Miloš Zeman příslušníky Hradní stráže. Budou pomáhat s odstraňováním následků bouře. Informoval o tom na twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček

Ostravská univerzita otevřela sběrné místo pro materiální pomoc oblastem jižní Moravy, které postihlo tornádo. Do Welcome centra univerzity, které je v Mlýnské ulici vedle Husova sadu, lidé mohou přinášet především dezinfekci, plachty na zakrytí střech, kempingové vařiče, power banky nebo hygienické potřeby, trvanlivé potraviny, pleny a kojeneckou výživu, sdělila novinářům mluvčí univerzity Lucie Fremrová.