Řadu lidí připravilo tornádo o majetek. Kdo pomůže?

Jednou ze sedmi obcí zasažených tornádem je Moravská Nová Ves

Ničivé tornádo zasáhlo poměrně malé území. Nicméně ty obce, kde tornádo řádilo, jsou zcela zničené. Zdemolované domy, převrácené a zcela rozbité automobily, nemluvě o škodách na obecní infrastruktuře. Pomoc již přislíbilo jak ministerstvo financí, tak ministerstvo pro místní rozvoj. Rychlé jednání a okamžitou výplatu záloh slibují i české pojišťovny.

Alena Schillerová | Foto: Václav Šálek,  ČTK

Pomoc ve výši 5 miliónů korun pro lidi, kterým tornádo zničilo dům, ohlásily již v pátek ráno české vládní úřady. Z toho 2 milióny jako nevratnou dotaci a 3 milióny ve formě zvýhodněného úvěru na 30 let. Všem osobám postiženým tornádem bude poskytnut odklad splatnosti daní. „Hned po záchraně životů je nejdůležitější rychlá finanční pomoc lidem, kterým živel poškodil majetek,“ prohlásila ministryně financí Alena Schillerová.

Tornádo v Moravské Nové Vsi poškodilo domy,  automobily i elektrické vedení | Foto: Václav Šálek,  ČTK

Na nejhůře postižených místech už pracují jednotky Integrovaného záchranného systémy z celého kraje, počítá se s nasazením hasičům i z jiných částí republiky. Je třeba odklízet ruiny domů, vraky automobilů i popadané stromy a větve. Apokalypsa zasáhla relativně malé území, proto se očekává, že lidí i techniky budou mít záchranné složky dost.

Pojistky běžně zahrnují škody po tornádu

Následky řádění tornáda na jižní Moravě | Foto: Václav Šálek,  ČTK

Krizové štáby ustanovily i pojišťovny. Posílené týmy likvidátorů počítají s okamžitou výplatou záloh poškozeným klientům. Ničivé tornádo zpustošilo několik obcí na jižní Moravě, nicméně silné bouřky zasáhly prakticky celou republiku, škody menšího rozsahu proto hlásí klienty z celé republiky. Podle asociace pojišťoven se lidé nemusí obávat, že by škody způsobené tornádem pojišťovny neproplácely. Škody po tornádu se hradí z pojistek pokrývajících přírodní katastrofy způsobené silným větrem. Pojistky proti větru patří k běžnému standartu, je tedy málo pravděpodobné, že by měl někdo s uznáním pojistné události problémy.

Téměř okamžitě bylo vyhlášeno hned několik sbírek, již v pátek dopoledne dárce poslali statisíce korun. Dobrovolníci, kteří by chtěli pomáhat při likvidaci následků živelné katastrofy, se mohou hlásit na lince Hasičského záchranného sboru 800129921.

10
48.803260100000
17.013748100000
default
48.803260100000
17.013748100000
Autor: Libor Kukal
klíčové slovo: