Ministerstvo kultury: Odvolání posílí mandát ředitelů památkových ústavů

Hladová zeď na pražském Petříně

Hladová zeď v Praze na Petříně patřila ve 14. století k opevnění Hradčan. Původně vedla až k Vltavě, čas z ní ale ukrajoval, postupně čím dál víc překážela, například stavbě lanovky nebo naposledy novému hotelu. Soukromý investor místo povolených 4 zboural 10 metrů historické zdi. Právě o tom se v pátek zmínil ministr kultury Vítězslav Jandák, když odvolal ředitele všech pracovišť Národního památkového ústavu. Odvolaný generální ředitel Zdeněk Novák byl dokonce ve funkci pouhý jeden den. Jde o uvážený krok správným směrem? Fungoval dosud ústav špatně?

Slovo má Kateřina Bečková, předsedkyně Klubu Za starou Prahu, která s památkovým ústavem dlouhodobě spolupracuje:

"Památková péče by ve svém systému určitě nějakou rehabilitiaci nebo analýzu a vylepšení potřebovala. Ale nezdá se nám smysluplné řešit tyto problémy tím, že se odvolají vedoucí představitelé těch ústavů. To myslím nic neřeší. Nehledě na to, že mezi nimi byli i lidé velice kvalitní po odborné i lidské stránce a způsob, jakým byli odvolání nejenom ze dne na den, ale dokonce z hodiny na hodinu, je velice nedůstojný."

Jeden z odvolaných oblastních ředitelů Pavel Konečný z Olomouce říká:

"Předpokládal bych, že v době otevřenosti, transparentnosti, demokracie, že člověku, kterého odvolávají, řeknou, že se jim nelíbí to, to a to, tady jste šlápl vedle, tady jste se neosvědčil - to by bylo logické, lidské, pochopitelné. Jenomže tady toto řečeno nebylo. Nebylo řečeno vůbec nic, takže... zatím nevím, co si o tom mám myslet,"říká Pavel Konečný. On sám je rozhodnut do konkurzu se přihlásit.

"Při tom kroku a vypsání výběrových řízení se rozhodně nejedná o kritiku práce jednotlivých ředitelů", oponuje první náměstek ministra kultury František Formánek, do jehož kompetencí ochrana památek spadá. Omluvte prosím sníženou kvalitu telefonní linky:

"Odvolání generálního ředitele Národního památkového ústavu a všech ředitelů územních odborných pracovišť byl dlouhodobě plánovaný krok pro posílení systému památkové péče. Něšlo tedy o žádný radikální zákrok, o nějaký okamžitý nápad nebo nějaké nepromyšlené řešení."

K čemu by měl tento krok směřovat? Jaký by měl být výsledek, jaké by mělo být to lepší fungování instituce?

"Odvolání ředitelů a jejich pověření řízením a současně vypsání výběrového řízení souvisí také s novým statutem Národního památkového ústavu. protože ten původní, takový historický slepenec nedával ředitelům příliš silný mandát. Změnou tohoto statutu a posílením mandátu ředitelů se oni stanou skutečnými vedoucími organizací. To doposud nebyl. Oni se museli se vším obracet na ministerstvo, tím se celá práce komplikovala, prodlužovala, zatěžovali administrativu a nemohli vlastně sami o ničem samostatně rozhodovat."

A k tomu bylo nutné odvolávat stávající ředitele?

"Oni se na ta svá místa dostávali v různých dobách a různými způsoby a toto je posiluje v tom mandátu: on projde výběrovým řízením, bude změněn statut a on se stává skutečným pánem své organizace."