Ministerstvo má programy jen na podporu romských studentů

Ministerstvo školství přiděluje v rámci několika programů peníze romským žákům ze sociálně slabších rodin, aby měli možnost studovat. Sociálně slabí žáci z většinové společnosti peníze od úřadu nedostanou, zájemci se musí obrátit na jiné instituce. Darina Batyiová z občanského sdružení Athinganoi, které pomáhá Romům i při studiu, si myslí, že by mělo ministerstvo podporovat i ostatní žáky ze sociálně slabých rodin.

Podpora romských studentů je však podle ní velmi důležitá. Většina z nich je totiž ze sociálně slabých rodin. Mnohým romským studentům stipendia velice pomohou, řekla ČTK. Příspěvky na studium sociálně slabším žákům poskytuje například Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové. Organizace ročně přispívá několika desítkám studentů středních nebo vysokých škol.

Ředitelka výboru Milena Černá ČTK řekla, že Romové nemají v České republice rovný přístup ke vzdělání a zaměstnání. "Na druhé straně přináší pozitivní diskriminace pocity křivdy u neromských rodin s více dětmi. Tento prvek může ve společnosti působit destabilizačně - rozhodně nepodporuje soudržnost," uvedla. Rodiny většinové společnosti však podle ní mívají větší motivaci pro vzdělání než Romové.