Ministerstvo zdravotnictví rozpustilo Mezioborovou skupinu pro epidemické situace

Ministerstvo zdravotnictví rozpustilo Mezioborovou skupinu pro epidemické situace, známou pod zkratkou MeSES. Informaci potvrdil médiím vedoucí skupiny Petr Smejkal. Důvody rozpuštění zatím nezná. Podle tajemnice skupiny Ireny Kotíkové náměstek ministra zdravotnictví Martin Havrda bez bližších podrobností Smejkala informoval o tom, že se ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) rozhodl spolupráci s MeSES ukončit.

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) vznikla v polovině letošního března jako odborný poradní orgán ministerstva zdravotnictví v souvislosti s rychlým šířením nového koronaviru. Ministerstvu měla pomáhat s nastavováním protiepidemických opatření nebo s organizací očkování. Svá stanoviska také zveřejňovala na webu. Kromě epidemiologů zahrnovala odborníky na ekonomii, sociologii či právo.

Opozice rozpuštění MeSES kritizuje

Část opozice kritizuje rozpuštění odborné skupiny MeSES. Podle představitelů ODS, lidovců a Pirátů je konec skupiny reakcí na vyjádření šéfa skupiny Petra Smejkala, který serveru Novinky.cz řekl, že stát kritickou část epidemie nezvládl a že je z politiků a jejich přístupu v době pandemie dost roztrpčený. "Zrušení Mezioborové skupiny pro epidemické situace den poté, co její vedoucí Petr Smejkal médiím řekl, že Česká republika epidemii nezvládla, beru jako potvrzení jeho slov," uvedl na twitteru šéf ODS Petr Fiala. Činnost skupiny ocenil ministr školství Robert Plaga (za ANO), který se s odborníky radil o podmínkách návratu dětí do škol. Podle něj odborná expertiza skupiny bude chybět.