Ministr Arenberger bude o víkendu rozhodovat, zda nevrátit shromažďování lidí na dva

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) bude o víkendu rozhodovat, zda nevrátit omezení shromažďování lidí třeba na venkovních sportovištích zpátky na dva. Od pondělí má začít platit, že se může setkat až 20 lidí venku a deset uvnitř, což se Arenbergerovi nelíbí. Řekl to vpodvečer České televizi. Stanovisko vzniklo v první polovině tohoto týdne a neměl možnost ho ovlivnit. Nyní bude záležet na rozhodnutí právníků. Pokud by se opatření měnilo, sdělil by to ministr v sobotu odpoledne. Podle pandemického zákona pak rozhodnutí musí do 48 hodin schválit vláda.

odle pandemického zákona podle Arenbergera nelze omezovat lidi v tom, jestli jich pohromadě bude víc, nebo méně. "Nejde to. Lidé ale musí naše mimořádné opatření respektovat, dokud ho nezruší soud. On ho zrušit může," řekl ministr. Připomněl, že ministerstvo už má v datové schránce předžalobní výzvu České komory fitness. Arenberger už dnes řekl, že větší shromažďování může být riziko.

Pozitivní trend vývoje epidemie covidu-19 podle ministra dál pokračuje, klesá i počet hospitalizací. Nevidíme ale ještě efekt Velikonoc, řekl.  Snižují se podle něj všechny ukazatele, jako jsou počty nových případů, relativní pozitivita testů nebo počet nových pacientů v nemocnicích. "Stále ale jsou ještě významné mezikrajové rozdíly," dodal ministr. Některé regiony podle něj ještě stagnují na rizikových číslech.