Ministr Jandák je populárnější než premiér Paroubek

Ministr kultury Vítězslav Jandák, foto: ČTK

Přestože je ve vrcholné politice sotva sto dní, označili ho Češi za nejoblíbenějšího politika. Podle listopadového průzkumu agentury STEM se svými 64% předběhl i premiéra Jiřího Paroubka. Řeč je o novém ministru kultury Vítězslavu Jandákovi. Proč se vyšvihl do čela žebříčku? To zajímalo Martinu Lustigovou.

Žebříčky popularity nevypovídají o kvalitě politiků ani o jejich práci. Tyto průzkumy jen ukazují, který politik dovede oslovit veřejnost. A Vítězslav Jandák jako profesionální herec lidi opravdu zaujmout umí - nakonec mnozí ho stále vidí v jeho rolích v Černých baronech nebo v Tankovém praporu a právě image herce a baviče mu velmi pomáhá. Další důvod uvádí Jan Hartl z agentury STEM: "Také se ukazuje, že na čele žebříčků preferencí jsou vždy lidé, kteří jsou minimálně konfliktní. To znamená, že nevzbuzují negativní emoce a jsou pro většinu lidí přijatelní. Tak tomu bylo v minulosti například se Stanislavem Grossem, Petrou Buzkovou, Jiřím Dienstbierem nebo Vladimírem Dlouhým."

Veřejnost také často oceňuje jadrná vyjádření a hlučné proklamace. Už při svém nástupu Jandák sliboval navýšení financí, které kultura dostane ze státního rozpočtu - nominálně to sice vyšší částka je, ale ve srovnání s minulým rozpočtem jde opět o nižší procento. Jandák při nástupu také horoval pro ochranu památek a tvrdil, že památky brzy najdou své mecenáše mezi podnikateli. Žádný konkrétní výsledek ale zatím vidět není. Stejně tak bez výsledku je projekt pečovatelského domu pro seniory z řad umělců.

Za 300 tisíc korun byl na ministerstvu kultury proveden personální audit. Odhalil špatnou komunikaci a nízkou výkonnost některých pracovníků. Tyto chyby ministr Jandák hodlá řešit reorganizací celého úřadu. Žádné personální zemětřesení se tak na ministerstvu kultury nekoná.

Komentátor Ondřej Neff od ministra kultury žádnou velkou práci nečeká a připomíná výrok někdejšího ministra Pavla Tigrida: "Když nastoupil do funkce, tak prohlásil, že by bylo nejlepší ministerstvo kultury zrušit. Domnívám se, že to je velmi správný názor."

Popularita je celkem povrchní pocit, ve kterém se skutečné činy politiků příliš neodrážejí. Podle Jana Hartla se ale není čemu divit: "Lidé věcné podstatě resortních politik příliš nerozumějí. Naše ministerstva příliš nekomunikují a pokud komunikují, tak nepříliš srozumitelně. Takže lidé vlastně nevědí, jestli Vítězslav Jandák toho mnoho udělal nebo neudělal."

Zajímavé je, že za Vítězslavem Jandákem v žebříčku popularity se ztrátou jedenácti procent skončil Jiří Paroubek. Nabízí se otázka, jak premiér, který průzkumy veřejného mínění bere velmi vážně, zareaguje. Pokračuje Ondřej Neff: "Jsem zvědav na reakci premiéra Paroubka, který je velmi sebestředný. Ten asi nemá radost, že jeho homunkulus, kterého vytáhl odkudsi ze Zlína z jakési regionální pozice do vrcholové pozice, ho předstihl v popularitě. To ho určitě zamrzelo. Už i kvůli výkonu, protože Jiří Paroubek je člověk, který velice intenzívně vykonává svou funkci. A s jeho výkonem se prostě to, co dělá či nedělá Vítězslav Jandák, nedá vůbec srovnávat. Možná se dočkáme toho, že Paroubek dá svou nevrlost najevo. Ale bylo by to pro něj kontraproduktivní, protože od toho si tam Jandáka vzal, aby byl populární, čili on vlastně jenom naplnil to svoje poslání, které se od něj očekávalo."