Ministr Kühnl: ČR vyhoví žádosti Iráku a pošle do země další instruktory

Česká republika je připravena do vznikající mise NATO v Iráku vyslat tři až pět vojenských instruktorů. V rozhovoru pro ČTK to řekl ministr obrany Karel Kühnl, který o vojenských misích hovořil se svými kolegy na bezpečnostní konferenci v Mnichově. O instruktory mezinárodní společenství tento týden požádala irácká vláda, podle které jich je v zemi stále nedostatek. Noví školitelé by doplnili stočlenný kontingent českých vojenských policistů, kteří působí na základně Šaíba na jihu země. Ti zatím pracují v rámci Mnohonárodnostních sil (MNF), ale v budoucnu by i oni měli přejít do působnosti NATO.

Podle Kühnla by noví vysoce kvalifikovaní instruktoři sice měli svou domovskou základnu s ostatními českými vojáky, mohli by však být vysláni i do střední částí Iráku, kde NATO nyní působí. Dodal, že zatím není jasné, kdy by další Češi do Iráku odcestovali. "Je to třeba dohodnout se štábem, který misi NATO řídí," uvedl. Parlament navýšení české mise schvalovat nemusí - celkový počet vojáků i s novými instruktory nepřekročí limit, odsouhlasený parlamentem letos v lednu.

Praha má vojenské policisty v Iráku již více než rok. Společně s nimi tam je i malý chirurgický tým, který pracuje v britské polní nemocnici. Podle původního plánu se čeští vojáci měli ze země na konci letošního února stáhnout; Irák a Velká Británie, do jejíž zóny Češi patří, však požádaly o prodloužení mise, čemuž Česko vyhovělo.