Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Až čtyři podezřelí figurují podle deníku Právo v kauze výměny holčiček, ke které došlo loni v třebíčské nemocnici. Jde o jednoho lékaře a tři zdravotní sestry. Jedna z nich je už postavena mimo službu, všechny nyní čekají výslechy na policii.

Foto: ČTK
Až čtyři podezřelí figurují podle deníku Právo v kauze výměny holčiček, ke které došlo loni v třebíčské nemocnici. Jde o jednoho lékaře a tři zdravotní sestry. Jedna z nich je už postavena mimo službu, všechny nyní čekají výslechy na policii. Výměna holčiček, na které se obě rodiny dohodly, se přitom komplikuje. Na straně rodičovského páru v Jabloňové, kde se na záměnu původně přišlo, ji ztěžuje silná vazba maminky na dítě. Druhá rodina, která byla před fakt záměny dětí postavena nečekaně, nyní čeká narození druhého potomka. Už první těhotenství proběhlo s komplikacemi a matka je nyní ve velkém stresu. Lékaři se tak obávají problémů.

O dalších komplikacích, tentokrát byrokratických, píší v souvislosti s výměnou holčiček Lidové noviny. Úřady se totiž musejí dohodnout, jak formálně "zaknihovat" vrácení dětí biologickým rodičům. Je to složité a průměrný úředník takový problém řeší, jak doufá autor článku, jednou za život. Rodiče zaměněných dětí by ale tohoto problému měli zůstat ušetřeni. Nemocnice poškozeným rodinám způsobila celoživotní trauma a zatím se nikdo odpovědný nenamáhal oficiálně se jim omluvit. Vedení kraje, který třebíčskou nemocnici zřizuje, by mělo všechny úřední komplikace přenášet na rodiče co nejméně. Pštrosí politika kraj podle listu nezbaví ani hrozby placení odškodného, a už vůbec ne pověsti arogantní instituce.


Martin Bursík,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes komentuje víkendové zasedání republikové rady zelených a další směřování této politické strany. Pro zelené není podle autora komentáře snadné se vyprofilovat, protože "řada jejich voličů pochází ze zvláštní skupiny, která nevolí ODS, ale už vůbec ne levici". Zelení mají nelehkou úlohu. "Zelené stranictví" se totiž obecně ideologicky vyprazdňuje. "Jeho nejefektivnější témata přebírají všelijací Alové Goreové a politické subjekty, které pracují v širším politickém záběru, ale cítí naléhavost těchto problémů a osamocenost Václava Klause," píše MfD. Zelení chtěli na republikové radě diskutovat o možném odchodu z vládní koalice. Pokud by však směřovali k sociální demokracii či ke komunistům, zmizeli by podle deníku v důsledku ztráty svých voličů v "mimoparlamentní díře". Naopak premiér Mirek Topolánek ví, že doprava orientované zelené potřebuje: kdyby zelení inklinovali k levici, nepřišla by část nesocialisticky uvažujících voličů k volebním urnám.


Rok církev, rok stát - tak navrhuje střídání péče o katedrálu sv. Víta exprezident Václav Havel. Informují o tom Hospodářské noviny. Havel sepsal jednoduchý třístránkový návrh zákona, podle něhož by se stát s katolickou církví o vlastnictví katedrály podělil. Podle tohoto návrhu by byl chrám s pozemkem převeden na obecně prospěšnou společnost, kterou by řídila desetičlenná rada. V ní by zasedalo pět politiků a pět zástupců církve. Ve funkci předsedy správní rady společnosti by se střídali prezident a primas český, provoz společnosti i katedrály by financoval stát. Návrh spolu s osobním dopisem bývalé hlavy státu dostal premiér Mirek Topolánek, dokud ale na něj neodpoví přímo Václavu Havlovi, nechce se podle listu k celé kauze vyjadřovat. Oba předpokládaní předsedové rady, tedy prezident a kardinál, jsou k Havlovu návrhu zatím zdrženliví. Podle kardinála Vlka by měl o vlastnictví katedrály rozhodnout soud. Velkou šanci na úspěch tomuto zákonu nedává podle prezidentova kancléře Jiří Weigla ani Václav Klaus. Spor o vlastnictví katedrály se přitom táhne už patnáct let a podle všeho není ještě ani dnes u konce. V dosud posledním řízení přiřknul soud nejvýznamnější chrám v zemí státu.


Stanislav Gross
Podezřelý nákup akcií bývalého premiéra Stanislava Grosse dostává podle Lidových novin další rozměr. Gross se před časem stal za nejasných okolností vlastníkem 31 procent akcí společnosti Moravia Energo. Expremiér nejdřív tvrdil, že mu částku v hodnotě desítek milionů korun půjčila velká a silná společnost. Podle šetření týdeníku Euro se ale ukazuje, že mu slovenská pobočka společnosti Key Investment půjčila jen na 21 procent akcií. Zbylých deset platil Gross sám. Je ale nepravděpodobné, že by mohl takovou částkou disponovat, píše list. Právě tyto nejasnosti bude muset Gross vysvětlit protikorupční policii.


Karel Schwarzenberg chystá stažení českých vojáků z Iráku, píše deník Právo. Potvrdil to v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Časový horizont stahování přitom ministr zahraničí neupřesnil. Je to poprvé, připomíná deník, kdy někdo z vrcholných českých politiků připustil, že se česká vojenská mise v Iráku blíží k závěru. Podle ministra je ale nutné o stažení vojáků jednat nejprve se spojenci. Česká mise v počtu zhruba stovky vojáků působí především v jihoirácké Basře. Zde spolupracuje hlavně s Brity, ti se ale z Iráku také stahují. Tři čeští instruktoři, kteří na velitelství výcvikové mise NATO cvičí irácké vládní síly, by v zemi pravděpodobně ještě zůstali.


Stavební spoření, které má zhruba pět a půl milionu Čechů, bude zřejmě méně výhodné. Píší o tom


O tzv. "vlčím dítěti", které nalezla policie nedaleko Frýdku-Místku na severní Moravě, informuje deník Právo. Čtyřletého chlapce, který asi půl roku žil se svými rodiči ve stanu, jedl jako zvíře z misky a vydával jen skřeky, sociální pracovníci jeho rodině ihned odebrali a svěřili do náhradní péče. Podle frýdecko-místeckého radního Ivana Vrby se ale nejedná o zcela ojedinělý případ, i když přímo o "vlčích dětech" podle něj nemůže být řeč. Zanedbaných dětí se v tomto regionu ročně objeví asi patnáct. Souvisí to podle něj i se stavbou nošovické automobilky, která sice mnoha lidem v regionu dává práci, na druhou stranu ale vyhání nahoru výdaje za bydlení. Sociálně nejslabší rodiny tak končí na ulici. Podle psychologa Jeronýma Klimeše má chlapec z Frýdecko-místecka relativně vysokou šanci na normální vývoj. Na rozdíl od holčičky z Ukrajiny, kterou policie objevila na ulici a která žila jen se smečkou psů a chovala se jako jeden z nich, žil se svými rodiči a má tedy sociální vazby a podněty. Deník upozorňuje i na způsob, jak podobným případům předcházet. Navrhuje jej ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková a spočívá v počítačové databázi všech dětí, kterou by vedly zdravotní pojišťovny. Systém by úředníky upozornil na děti, které nebyly déle než rok na lékařské prohlídce. Na takovou rodinu by se pak mohli zaměřit sociální pracovníci.