Ministr kultury označil Kabátovou za živé kulturní dědictví

Zita Kabátová, foto: ČTK

Herečka Zita Kabátová je dnes jedním z posledních živých svědků předválečné české kultury. V roce 1942 ve filmu Muži nestárnou sehrála po boku Jana Pivce tři generace žen. Stařenu tehdy hrála jako devětadvacetiletá. Dnes se v obdivuhodné duševní kondici zdraví dožívá devadesátky a bylo by spíš na místě říct, že Zita Kabátová nestárne.

Zita Kabátová,  pořízeno ve Vrtbovské zahradě v Praze v době protektorátu,  foto: ČTK
Na úterní oslavě herečka dokázala, že je elegantní a stále energickou dámou, jejíž nonšalance nezapře šlechtický původ rodu Kabátů. Navíc překvapila spontánním a vtipným vystupováním. Zita Kabátová se narodila 27. dubna 1913. Začínala v polovině 30. let v operetě. Hrála v tzv. Tyláčku, po boku Oldřicha Nového, ve Švandově divadle. Ve své filmografii má přes 6 desítek snímků. V padesátých létech žila v ústraní a věnovala se rodině. Po sovětské okupaci provozovala klub filmů pro pamětníky:

Zita Kabátová,  foto: ČTK
"To byl Illusion a tam se dávaly všechny tyhle staré filmy. Tenkrát, kupodivu to dovolili, že ty herce, kteří hráli ty první milovníky a milovnice, jsem pozvala a oni přišli. Třeba Oldřich Nový. Bylo to báječný, on třeba říkal: já jsem vlastně dělnického původu. Tak jsem se chechtala! On a dělnického původu! Ha ha ha! No ale byl jinak moc milej. Jarmila Belánková přišla na kus řeči, Fričová... V té době, v roce 1970 se to moc nesmělo. A já mám dojem, že tím, že jsem to tenkrát oprášila, tak to teď oprašujou po mně. A že se na to rádi díváte? Žádné vraždy, jen samé hubičkování, samé ó prosím, ó ne! Já se na to taky ráda někdy dívám! A říkám si, holka zlatá, tys byla docela pěkná ženská!"řekla Kabátová při oslavě. Přes svůj vysoký věk je stále soběstačná. Potvrdila nám to Zuzana Jevičová, lékařka a osobní asistentka herečky. "Moje tetička Zita se cítí velmi dobře, zdravotní omezení vlastně vůbec zádné nemá, nedrží žádnou dietu, bere eventuelně jenom nějaké drobné léky na vyšší tlak, slyší výborně, lépe než já, čte bez brýlí, je schopná si ještě zatančit, nedávno tančila s Ondřejem Havelkou, takže myslím, že ještě nějaký rok nám bude rozdávat."

Zita Kabátová,  foto: ČTK
Ministr kultury Kabátové prostřednictvím Radia Praha poslal ústní gratulaci: "Zita Kabátová je živý kulturní poklad, živé kulturní dědictví této země. Ona patří neodmyslitelně k začátkům české kinematografie. Já jsem jí poslal osobní list, ale jestli jí můžu touto cestou ještě jednou blahopřát, tak ji líbám na obě líce a přeji jí hodně zdraví."

Ani v pokročilém věku si Kabátová nemůže stěžovat na nedostatek práce. V posledním desetiletí hrála například v Zapomenutém světle a Babím létu. Objeví se také v novém snímku režiséra Ondřeje Trojana Želary.