Ministr Pospíšil: ČR má padesátiprocentní šanci na vydání Pitra

Česko má asi padesátiprocentní šanci na vydání zadrženého podnikatele Tomáše Pitra ze Švýcarska, odhadl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Počítá s tím, že jednání se švýcarskou stranou bude trvat měsíce. Ministerstvo spravedlnosti požádá Švýcarsko o to, aby prodloužilo České republice lhůtu na vypracování extradiční žádosti.

Švýcarská policie zadržela kontroverzního českého podnikatele v rekreačním středisku Sv. Mořic. Pitr byl v roce 2006 v ČR pravomocně odsouzen za daňové delikty k pětiletému trestu. Do věznice nenastoupil a od června 2007 se podle dostupných informací skrýval v zahraničí. Letos byl pravomocně odsouzen k souhrnnému šestiletému trestu vězení v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny. Pitr se spolupachatelem vyvedli akcie obou firem ze společnosti Agrocredit a způsobili škodu přesahující 700 milionů korun.

Mluvčí švýcarského ministerstva spravedlnosti Folco Galli dnes, že Pitr s okamžitým vydáním do Česka nesouhlasil. Podle Pospíšila to není z jeho strany překvapivý krok. Znamená to však, že se vydávání protáhne. Podle Galliho by vydávací řízení mohlo trvat až rok. Podnikatelův advokát Jan Křivánek České televizi řekl, že podmínky pro Pitrovo vydání do Česka nejsou splněny. Uvedl, že Pitrovy daňové delikty jsou podle švýcarského práva promlčené a navíc tam ani nejsou trestné. Vydání do Česka se tedy prý neobává.