Ministr zahraničí Svoboda se chystá v dubnu navštívit Rusko

O situaci v Iráku, boji proti terorismu či vztazích s NATO má hovořit český ministr zahraničí Cyril Svoboda na své dubnové návštěvě Ruska. Svobodu by měl přijmout mimo jiné jeho ruský protějšek Igor Ivanov, informovalo ČTK ministerstvo zahraničí.

Návštěva má být pokračováním dialogu mezi oběma zeměmi. Svobodův předchůdce Jan Kavan označil loni česko-ruské vztahy jako nejlepší za uplynulých deset let.

Irácká válka bude zřejmě jedním z hlavních témat. Rusko požaduje její okamžité zastavení a chce, aby problém začala opět řešit Rada bezpečnosti OSN. Moskva byla vždy tvrdě proti americké vojenské akci. Zároveň zdůrazňovala, že neshody s Washingtonem nepoškodí vztahy, které obě země obezřetně budovaly po teroristických útocích ze září 2001, po nichž se Rusko stalo členem světové protiteroristické koalice.

Svobodu by podle ministerstva zahraničí měl mezi 24. a 25. dubnem přijmout předseda ruské vlády Michail Kasjanov i představitelé obou komor ruského parlamentu. Česká strana také usiluje o to, aby Svobodu přijal ruský prezident Vladimir Putin.

V minulých letech se České republice podařilo vyjednat způsob splácení ruského dluhu. Praha by měla letos získat z ruského dluhu další peníze - státní rozpočet počítá s částkou 1,3 miliardy korun. O splácení ruského dluhu naposledy v polovině ledna jednal v Moskvě ministr financí Bohuslav Sobotka. Rusko původně dlužilo 3,6 miliardy dolarů (asi 110 miliard korun).

Když pohledávku ve výši 2,5 miliardy dolarů odkoupila od české vlády společnost Falkon Capital za zhruba 22 procent hodnoty, ruský dluh se snížil na 1,1 miliardy dolarů jistiny, včetně nesplacených úroků. Česká republika tak loni z dluhu získala 17,2 miliardy korun. Jako splátky dluhu Rusko dodá vrtulníky a velkokapacitní letouny An-70.