Ministři EU schválili konvergenční programy deseti nových členů

Ministři financí Evropské unie schválili v pondělí takzvané konvergenční programy deseti členů unie, kteří vstoupili do společenství letos v květnu. U šesti nových členů včetně České republiky ministři vzali na vědomí existenci rozpočtových deficitů, uvedl nejmenovaný zdroj z unie.

Vedle Česka vzali ministři na vědomí rozpočtové deficity Kypru, Maďarska, Malty, Polska a Slovenska. V případě Řecka, které loni překročilo limitní hranici tří procent hrubého domácího produktu, ministři schválili protiopatření, napsala agentura Reuters.

Český konvergenční program jel do Bruselu obhájit ministr financí Bohuslav Sobotka. Evropská komise sice již dříve souhlasila s českým plánem stlačit deficit veřejných financí z letošních šesti procent pod tři procenta hrubého domácího produktu do roku 2008, zároveň ho však označila za málo ambiciózní a příliš opatrný.

Příjmy rozpočtu by podle EK mohly být vyšší a výdaje nižší, než si plánuje česká vláda. Stále nejasný je navíc i dopad daňových změn na chování firem i občanů. Pokud by se České republice nepodařilo do roku 2008 stlačit deficity rozpočtů pod tři procenta, hrozila by jí velká pokuta.