Ministryně zdravotnictví Emmerová je proti privatizaci nemocnic

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) podepsala petici proti privatizaci středočeského zdravotnictví. Učinila tak na setkání s krajskými zastupiteli ČSSD Richardem Dolejšem a Karlem Machovcem, informoval ČTK předseda klubu krajských zastupitelů Dolejš. "Jsem proti tomu, aby stávající zdravotnická zařízení byla privatizována nebo transformována na obchodní společnosti. Nemocnice tu jsou pro pacienty, nikoli pro zisk jejich vlastníků. Nemocnice musí zůstat v rukou státu nebo krajských samospráv," citoval ministryni.

Právě proti privatizaci nemocnic zorganizovala středočeská ČSSD v červnu petici, kterou shromáždila už zhruba 70.000 podpisů. Mezi podepsanými je i předseda vlády Stanislav Gross, ministr financí Bohuslav Sobotka nebo diplomat Jiří Dienstbier. Peticí chce opoziční ČSSD přesvědčit krajské zastupitele za ODS, KDU-ČSL a US-DEU, aby nemocnice ve středních Čechách nebyly privatizovány nebo pronajímány soukromým osobám. Podle ČSSD to může zcela rozvrátit systém zdravotní péče v regionu. Privatizaci zdravotnických zařízení má projednat zastupitelstvo v září.

"Mám reálné obavy, že privatizační záměr prosazovaný hejtmanem Petrem Bendlem může vést k vytunelování a následnému krachu sítě zdravotnických zařízení ve Středočeském kraji. Bendl považuje zdravotnictví za byznys, není schopen nemocnice řídit a proto se uchyluje k těmto extremistickým experimentům," uvedl Dolejš. Ministryně se zastupiteli ČSSD shodla na tom, že je nutné předložit návrh zákona o neziskových organizací ve zdravotnictví. Nevyloučili, že návrh normy bude předložen jako poslanecká iniciativy, aby se urychlil legislativní proces. Podle Machovce už existuje paragrafované znění zákona.

Hejtman Bendl už před časem označil petici i opakované slovní útoky sociálních demokratů za hloupé politikum. Pokládá za neuvěřitelné, že si vládní ČSSD, která podle něj nemá koncepci zdravotnictví a neumí řešit problémy resortu, stěžuje na kraj.