Ministryně zdravotnictví Součková vyčká, co zveřejní Diag Human

Ministryně zdravotnictví Marie Součková počká na to, jaké informace Diag Human zveřejní. Firma je ve sporu se státem kvůli zmařenému podnikání s krevní plazmou. V neděli oznámila zrušení smluvní mlčenlivosti. Dopis s touto informací předala v pátek premiéru Vladimíru Špidlovi a právníkům ministerstva. Diag Human nebude podle dopisu tajit pozadí svých obchodů i smlouvy s ministerstvem. Nebude vyvozovat žádné důsledky ani z toho, když mlčenlivost zruší i Součková.

"Počkám, až firma poskytne informace první, pak je doplním," řekla novinářům v Břeclavi Součková. Rozhodnutí firmy vítá. "Uvidím, jak své rozhodnutí dodrží. Pokud takto bude postupovat, jako první prolomí danou bariéru," uvedla. Za porušení mlčenlivosti stanoví smlouva z prosince 2001 stotisícovou sankci. "Pak ani mě tato smlouva neváže," dodala ministryně. Mediální zástupce firmy Daniel Častvaj ČTK řekl, že ministryně zatím firmu neoslovila a na dopis neodpověděla.

Součková řekla, že čeká na výsledek žaloby. Doložku o mlčenlivosti, již dal do smlouvy minulý ministr Bohumil Fišer, totiž soudně napadla. Podle ní není v souladu s právem veřejnosti na informace. Soud zatím nerozhodl a ministryně s odkazem na mlčenlivost podrobnosti o případu nepodávala.

Častvaj ČTK potvrdil, že firma zveřejní vše s výjimkou výše odškodnění. "Považovali bychom za nepatřičné informovat o otázkách, jež mají být v rozhodčím řízení teprve posouzeny," vysvětlil. Současný kabinet vyplatil firmě 326 milionů korun za poškození jména, dalších až šest miliard by mohla získat jako náhradu za obchodní ztráty. Případem se zabývá rozhodčí senát, který by měl rozhodnout o výši odškodného do konce června. Zabývala se jím minulý týden rovněž sněmovna. Komunisté a občanští demokraté chtěli zřídit parlamentní vyšetřovací komisi, zabránili jim v tom vládní poslanci.

Součková chce dosáhnout toho, aby firma musela peníze vrátit a aby jí stát již nic víc platit nemusel. Ministerstvo si zadalo analýzu, jíž využije v případě, že výrok rozhodčího senátu bude pro stát nepříznivý. Častvaj už dříve označil za pomluvy tvrzení, že majitel Diag Human Josef Šťáva spolupracoval s komunistickou rozvědkou, byl členem KSČ nebo obchodoval se zbraněmi a drogami. Za dezinformace označil i tvrzení, že firma obchodovala s plazmou, aniž vyhrála poptávkové řízení, a že neměla na toto zboží řádné doklady.