Mirek Topolánek obhájil funkci předsedy ODS, chce být příštím premiérem

Mirek Topolánek na kongresu ODS v Praze podle očekávání obhájil funkci předsedy nejsilnější opoziční strany. Byl jediným kandidátem, hlas mu dalo 354 z 391 delegátů, což představuje 90 procent hlasů. Po zvolení slíbil, že udělá vše pro to, aby ODS vyhrála příští parlamentní volby v roce 2006. Pokud se jí to podaří, bude Topolánek horkým favoritem na budoucího premiéra. Ještě před hlasováním varoval před tím, aby ODS nepodlehla pod vlivem posledních volebních úspěchů pocitu spokojení, aby "předčasně nechladila šampaňské a rozdělovala si posty".

Topolánek se dostal do čela občanských demokratů před dvěma lety, když poměrně překvapivě vystřídal v předsednické křesle Václava Klause. Tehdy rozhodně nepatřil k favoritům nynějšího prezidenta a mnozí pochybovali o tom, že zvládne stranu řídit po odchodu zakladatele a dlouholetého šéfa. Nakonec ODS pod Topolánkovým vedením suverénně vyhrála prezidentské, evropské, senátní a krajské volby. Topolánek uspěl s politikou takzvané nulové tolerance vůči koaliční vládě Vladimíra Špidly, kterou v létě vystřídal jen lehce obměněný tým Stanislava Grosse.

Prvním zástupcem Mirka Topolánka bude Petr Nečas. Delegáti pražského kongresu mu dali v druhém kole volby přednost před pražským primátorem Pavlem Bémem. Pro Nečase hlasovalo 197, Topolánkův favorit Bém dostal 180 hlasů. Nečas ve straně reprezentuje konzervativní proud a moravskou část ODS. Jako svoji výhodu zmínil loajalitu, kterou zachovával vůči Topolánkovi, s nímž před dvěma lety prohrál souboj o předsednickou funkci. Nečas také zdůraznil, že ODS musí být po vítězných volbách schopna od první minuty naplno vládnout - mít návrhy zákonů, týmy spolupracovníků, detailní představu o řízení každého ministerstva. Upozornil, že až se občanští demokraté naplno spustí po "politickém tobogánu", mnohým se zatočí hlava, některým se i zvedne žaludek.