MMR: Příspěvek na bydlení by měl zájemce získat bez ohledu na věk

Státní příspěvek k hypotečnímu úvěru na pořízení vlastního bydlení by měl zájemce získat bez ohledu na věk. Nebude záležet ani na tom, zda jde o starší či novou nemovitost. Podmínkou by mělo být pouze to, že si člověk obstarává první bydlení. O návrhu ministerstva pro místní rozvoj ČTK informoval jeho mluvčí Petr Dimun s tím, že vláda by měla materiál obdržet na začátku září.

Výše úvěru, který podpoří stát, nemá přesáhnout 1,5 milionu korun. Příspěvek by měl být po dobu 15 let konstantní.

V současnosti stát vyplácí podporu k hypotečnímu úvěru lidem do 36 let na pořízení starší nemovitosti. Dotace od února klesla na jedno procento z loňských dvou procent. Na nové bydlení stát tuto podporu kvůli snížení úrokových sazeb na trhu neposkytuje.

Navrhovaná podpora zvýší podle ministerstva možnost pořídit si vlastní bydlení domácnostem se středními příjmy. Stát by měl podle MMR pomoci lidem, kteří jsou kvůli existenci plošné regulace na trhu s byty nuceni vzít si hypoteční úvěr. Splátky úvěru jsou totiž v některých případech nižší než platba za pronájem bytu na volném trhu. "Stát lidi v podstatě nutí, aby si brali hypotéku. Měl by jim proto pomoci," uvedl Dimun.