Moravské vojenské vysoké školy vyřadily poslední absolventy

Historicky poslední absolventy vyřadily v pátek Vojenská akademie v Brně a Vysoká vojenská škola pozemního vojska ve Vyškově. Od září se spojí s Vojenskou lékařskou akademií v Hradci Králové a spolu vytvoří Univerzitu obrany státu.

Univerzita bude mít sídlo v Brně. Sloučení má za cíl zefektivnit výuku, přizpůsobit ji současným potřebám armády a také ušetřit. V Brně budou působit fakulta vojenských technologií a fakulta ekonomiky a vojenského managementu. Hradecká akademie se přemění na třetí fakultu univerzity a zařízení současné vyškovské školy využije univerzita k výcviku posluchačů.

Posledními absolventy akademie, která vznikla před 53 lety, se v pátek stalo 370 důstojníků. Kromě diplomů dostali také pamětní medaili vydanou k ukončení činnosti školy. Tři nejlepší posluchači převzali z rukou ministra obrany Miroslava Kostelky za odměnu hodinky. Nejlepším posluchačem se stal Tomáš Novák. Ten navíc dostal od hlavního velitele španělských pozemních sil pamětní kordík. Španělští vojenští přidělenci předávají tuto odměnu pravidelně na mnoha evropských vojenských školách.